Donald Trump daje potporu Brexitu, poziva Europljane da revidiraju svoje članstvo u EU

576a4fb2c461888d6f8b4574

Trumpova glasnogovornica Katrina Pierson ponovila je stav republikanskog kandidata za američkog predsjednika, koji je podržao Brexit, referendum Velike Britanije o izlasku iz EU.

Iskreno, kada sagledamo globalnu ekonomiju, moramo se odmaknuti i razmisliti kako stvari funkcioniraju danas na globalnom nivou, financijski i politički. Narodi moraju razmotriti i sagledati vlastita stajališta i izabrati ono što je najbolje za njih. Donald Trump podupire nastojanja svih država da čine ono što je u najboljem interesu za njih i njihov narod.

Komentari Piersonice objavljeni su uoči planiranog posjeta Donalda Trumpa Velikoj Britaniji. Prošlog mjeseca Trump je sugerirao kako bi Velikoj Britaniji bilo bolje van Europske Unije, komentirajući visoku razinu imigracije.

Smatram da je imigracija strašna stvar za Europu. Većinu toga uvjetovala je i prisilila EU. Mislim  da će im biti bolje van Europske Unije, ali to je moje osobno mišljenje, ne dajem nikakve preporuke, to je jednostavno moj osjećaj“, kazao je za Fox News.

Trump je jedan od rijetkih u američkoj politici koji je progovorio i podupro Brexit. Njegova suparnica na izborima, Hillary Clinton, otvoreno je poduprla kampanju za ostanak Britanije u EU. Trenutni predsjednik Barrack Obama je prilikom nedavnog posjeta Velikoj Britaniji upozorio kako se SAD neće žuriti sa potpisivanjem bilateralnog trgovinskog sporazuma ukoliko Britanija izađe iz EU.

Trojica američkih konzervativnih senatora oštro su reagirali na tu Obaminu izjavu. Prošli tjedan uputili su protestno pismo predsjedniku u kojem između ostalog stoji kako SAD „mora poštivati suverenost drugih naroda i njihovo neotuđivo pravo na odlučivanje o vlastitoj sudbini“.

Izvor: Russia Today