Donald Trump najavljuje „isušivanje močvare“ u Washingtonu

Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a rally in Eugene, Ore., Friday, May 6, 2016. (AP Photo/Ted S. Warren)

Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a rally in Eugene, Ore., Friday, May 6, 2016. (AP Photo/Ted S. Warren)

Donald Trump, unatoč tome što ga mainstream mediji bjesomučno napadaju zbog kojekakvih izjava iz prošlosti, i dalje se čini kao jedini kandidat u cijeloj dosadašnjoj kampanji kojem je doista na umu uhvatiti se u koštac sa iskvarenim političkim establišmentom.

U svojoj najnovijoj izjavi, Trump je obećao etičku reformu vlade kroz par jednostavnih koraka, koji su itekako uzburkali političku javnost i digli na noge establišment koji na sve poštene i nepoštene načine pokušava natjerati vodu na svoj mlin i osigurati pobjedu Hillary Clinton, unatoč njenoj enormnoj kompromitiranosti.

Mjere koje Trump namjerava uvesti su slijedeće:

Prvo: Uvesti ću petogodišnju zabranu lobiranja pred vladom za sve izvršne dužnosnike nakon što napuste posao u vladi. Tražit ću od Kongresa da to pretvori u zakon kako to ne bi moglo biti poništeno izvršnom odredbom budućih predsjednika.

Drugo: Tražit ću od Kongresa uvođenje petogodišnje zabrane lobiranja za bivše članove Kongresa i njihovog osoblja.

Treće: Proširiti ću definiciju „lobista“, tako da možemo zatvoriti rupe u zakonu koje bivši državni dužnosnici koriste deklarirajući se konzultantima i savjetnicima, kada znamo da su zapravo obični lobisti.

Četvrto: Uvesti ću doživotnu zabranu lobiranja u ime stranih država za sve visoko pozicionirane izvršne dužnosnike.

Peto: Tražit ću od Kongresa da reformira način financiranja predizbornih kampanja, kako bi se spriječilo stranim lobistima da sakupljaju novac i financiraju kandidate na američkim izborima.

Pored navedenih mjera, Trump je najavio i možda najvažniju mjeru, a to je vremensko ograničavanje mandata za članove Kongresa. Zapravo je začuđujuće da SAD, kao veliki zagovornik demokracije već nema takvu odredbu, no ako Trump pobijedi, puno toga će se promijeniti u političkom životu SAD-a, a što će zasigurno imati utjecaja i na svjetsku politiku.

Izvor: Tribun