Donald Trump preuzeo vodstvo pred Hillary Clinton u anketama

Trump-Hillary-Clinton-Reuters-640x480-640x480

Čini se da Amerikanci sada više simpatiziraju republikanskog kandidata za predsjednika, Donalda Trumpa, od njegove protukandidatkinje Hillary Clinton. Štoviše, njegova prednost je solidna s obzirom da je još prošlog tjedna Clinton bila za dlaku u prednosti.

Prema najnovijoj CNN-ovoj anketi, Trump uživa povjerenje 44% birača u odnosu na 39% njih koji bi glasali za Clinton. U izbornoj utrci su još Gary Johnson sa 9% i Jill Stein sa 3% potpore birača.

Kada se uspoređuju samo dva glavna kandidata, Trump vodi pred Clinton sa 48% naprema 45%. Analitičari smatraju da je ova nagla prednost rezultat Trumpove prezentacije na republikanskoj nacionalnoj konvenciji.

Porast potpore Trump može zahvaliti ponajviše nestranačkim glasačima koji su do spomenute konvencije bili neopredjeljeni. Prije konvencije za Trumpa bi glasalo njih 31%, dok je sad taj postotak porastao na 46%.

Clinton je s druge strane izgubila potporu neovisnih birača, koja je sa prošlotjednih 34% pala na 28%.

Trump je također zabilježio znatan porast popularnosti među radničkom klasom, podupire ga njih 62% u odnosu na 23% koji podupiru Clinton.

U očima glasača, Trump uvelike nadmašuje svoje suparnike u sposobnosti upravljanja gospodarstvom i borbi protiv terorizma, dvije glavne teme nadolazećih izbora.

Glede svojeg osobnog imidža, većina Amerikanaca vjeruje da se Trump kandidirao za predsjednika zbog boljitka zemlje, a ne zbog vlastite dobiti, dok manje od polovice glasača to vjeruje za Clinton.

Trump je također zaradio bodove na račun javne percepcije o svojoj poštenosti, vjerodostojnosti, sposobnosti da ujedini zemlju i razumjevanju svakodnevnih problema običnih Amerikanaca.

U svim ovim kategorijama Clinton daleko zaostaje, čak 68% Amerikanaca smatra da je ona nepoštena te da nije osoba od povjerenja.

Izvor: Breitbart