DR Kongo je potvrdio prvi slučaj korona virusa u srijedu nakon što se jedan od državljana vratio iz Francuske. Nacija je nedavno proslavila otpuštanje posljednjeg pacijenta koji je bio zaražen ebolom te će time okončati drugu najgoru epidemiju ebole u povijesti.

Nakon dvije godine pokušaja suzbijanja ebole – daleko manje zaraznog, ali daleko smrtonosnijeg virusa od korona virusa – medicinske ustanove DR Kongoa su u krhkom stanju.

Epidemija ebole u Africi obično izaziva nasilje nad zdravstvenim radnicima od strane mještana koji se boje da liječnici i znanstvenici namjerno šire bolest, a ne da je suzbijaju. Izbijanje ebole dogodilo se uglavnom u pokrajinama Sjeverni Kivu i Ituri, regijama opustošenim od strane gerilaca koji su ratovali zbog prirodnih resursa u blizini granice s Ruandom i Ugandom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u srijedu proglasila korona virus pandemijom, dan nakon što su komunističke vlasti u Kini tvrdile da su konačno stavile pod kontrolu širenje virusa u Wuhanu, gradu u kojem su liječnici prvi dokumentirali nove slučajeve korona virusa.

Kina se suočila sa značajnom kritikom zbog skrivanja dokaza o epidemiji tijekom više od mjesec dana i korištenja represivnog komunističkog aparata kako bi ušutkala zdravstvene službenike koji su pokušali upozoriti javnost na poduzimanje mjera opreza u slučaju zarazne bolesti.

Kongoanski ministar zdravlja Eteni Longondo potvrdio je slučaj u srijedu i rekao lokalnim medijima da je pojedinac, muškarac, „manje-više dobro“, stanje koje nije razjasnio osim da kaže da pacijent nije imao groznicu.

Nositelji korona virusa kreću se od onih bez ikakvih simptoma do onih s teškim upalama pluća, respiratornog zatajenja i smrti. Longondo je dodao da su vlasti identificirale 109 osoba koje su došle u kontakt s tim muškarcem i stavile ih u izolaciju.

Lokalni Radio Okapi, istaknuo je da pacijent, navodno, djelom živi u Francuskoj, a službenici šuškaju da su ga stavili u karantenu u hotelu u Kinshasi.

Dok Kongo tek treba potvrditi bilo koje druge slučajeve, druga novinska agencija u zemlji, Actualité, izvijestila je da su vlasti identificirale sumnjivi slučaj korona virusa u Beniju, u sjevernom Kivuu, jednom od gradova koji su najteže pogođeni ebolom. Taj je pacijent također navodno došao izvan regije i boravio je u hotelu Beni, smješten u izolaciji.

U DR Kongu nisu zabilježeni novi slučajevi ebole 21 dan, navodi WHO. Dana 3. ožujka, zdravstveni stručnjaci Konga proslavili su puštanje posljednjeg pacijenta za kojeg je potvrđeno da je imao ebolu iz centra za liječenje u Beniju.

WHO ne može proglasiti kraj epidemije do 42 dana nakon što je otkriven posljednji slučaj ebole. Posljednji takav slučaj identificiran je 17. veljače, što znači da će Kongo morati pričekati još 19 dana da bi se izjasnio da nema ebole.