Francuski sindikat policije: „Marseille postaje ratna zona“

© Getty

Policijski službenici u Marseilleu u Francuskoj bili su na meti vatre iz kalašnjikova tijekom vikenda, dok je sindikalni dužnosnik opisao dio grada kao ratnu zonu.

Policijski službenici provodili su u nedjelju oko 16 sati operaciju protiv droge u području La Bricarde u 15. okrugu (okrugu) južnog francuskog lučkog grada kada ih je dočekala pucnjava.

Morali su se baciti na tlo kako bi izbjegli metke, od kojih je nekoliko zaglavilo u zidu na koji su se agenti naslonili neposredno prije hitaca“, rekao je izvor francuskim novinama Le Figaro. Izvor je nastavio kako je jasno da je namjera napadača bila “pucanje na policajce”.

Prema novinama, kasnije je u blizini pronađeno nekoliko čahura koje ukazuju na kalibre pištolja i puške, a potonji su vjerojatno pripadali kalašnjikovu. Policajci su uhitili osumnjičenog muškarca za kojeg se vjerovalo da se upravo riješio par rukavica. Policija je rekla da će testirati ruke muškarca na ostatke baruta kako bi provjerili je li ispalio vatreno oružje.

U isto vrijeme u Cité Campagne Lévêque, također u 15. okrugu Marseille, banda mladih ljudi napala je posadu iz Teritorijalne brigade sigurnosti (BST). Mladi napadači navodno su obrušili deset policajaca s krovova zgrada od kaldrme, vatrometa i petanke, svojevrsne male, ali teške metalne loptice koja se koristila za igranje francuskog oblika kuglanja na travnjaku. Oštećeno je nekoliko policijskih vozila, a policajci su uspjeli uhititi sedam osumnjičenih u dobi od 16 i 17 godina.

Rudy Manna, resorni tajnik policijskog sindikata Saveza u Bouches-du-Rhône, opisao je situaciju u sjevernom Marseilleu kao ratnu zonu i rekao da su neka područja leglo bezakonja.

Tijekom vikenda policija je izvijestila i o pronalasku velikog arsenala oružja u stanu u 15. okrugu, tvrdeći da je pronašla raketne bacače, rakete, eksploziv, 500 metaka streljiva, teške pancirne prsluke, kacige i vojne uniforme.