Nakon nedavne presude protiv Monsanta u Kaliforniji, broj tužbi protiv tvrtke narastao je krajem srpnja s 5200 na 8000, što bi Bayer, koji je preuzeo tvrtku, moglo koštati milijarde dolara odšteta idućih godina.

Iako je Monsanto odlučio uložiti žalbu na presudu, vrijednosti dionica njegova vlasnika Bayera nakon presude pale su za 10 posto, prenosi Reuters.

Problemi bi dodatno mogli narasti zbog sve većeg broja dugogodišnjih nezadovoljnika koji Monsanto optužuju za lažnu propagandu o navodnoj „neštetnosti“ njihovih proizvoda.

Američki sud odredio da Monsanto mora platiti čovjeku 289 milijuna dolara odštete

Izvršni direktor Bayera Werner Baumann izjavio je povodom ovakvog razvoja situacije da će „žestoko braniti ovaj slučaj i sve nadolazeće slučajeve.

Broj tužbi krajem srpnja, i na državnom i federalnom nivou, kreće se oko 8000. Ova brojka mogla bi narasti ili pasti tijekom vremena, ali naš je stav da ta brojka nije pokazatelj osnovanosti slučajeva tužitelja.

Prema Baumannovim riječima, kada je Bayer kupovao Monsanto u lipnju ove godine, „nije mogao predvidjeti opseg trenutnih tužbi.“ Kupovina je Bayer koštala 63 milijarde dolara.

Zanimljivo je da američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) ne smatra glifosat, poznati sastojak Monsantovih proizvoda, kancerogenim. Međutim, još 1985., upravo je EPA ovaj sastojak proglasila kancerogenim, da bi tu odluku povukla 1991.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala je glifosat 2015. kao „vjerojatno kancerogen za ljude“, a i sama država Kalifornija isto ga svrstava na popis kancerogenih tvari.

Više od milijun Europljana traži zabranu Monsantovog pesticida