Dresirani psi njušiti će vaše pazuhe i otkrivati korona virus

Iako bi cjepivo za korona virus trebalo riješiti veći dio problema širenja epidemije, pronalazak osoba koje nose virus i dalje je problem epidemiolozima.

Francuski znanstvenici sproveli su istraživanje koje je pokazalo da dresirani psi mogu detektirati ljude koji nose infekciju COVID-19 pomoću mirisa njihovog znoja, točnije mirisanjem ljudskih pazuha.

Prvi podaci pokazali su da pseći njuh određenih pasmina sa 75-postotnom točnošću može otkriti prisustvo virusa.

Voditelj istraživanja profesor Dominique Grandjean sa Nacionalne veterinarske škole Alfort, tvrdi da psi mogu detektirati veliki broj ljudi u malom vremenskom razdoblju.

Naš rad potvrdila je i Svjetska Zdravstvena Organizacija i dali su nam određeni dio novca za istraživanje. Zemlja koja je najvjerojatnije najdalje otišla u ovom smjeru su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji imaju pse na tri međunarodne zračne luke. Pseće jedinice zaposlili su da idu i po selima i promalaze ljude koji su izloženi virusu.

Naša ideja su naravno bile zračne luke, ali mogu zamisliti lokalne jedinice da imaju nekoliko pasa koji će biti na raspolaganju da se građani mogu testirati bilo kada. Samo dođete i pas vam ponjuši pazuh, te kaže prolazite ili ne. Psi tako mogu testirati veliki broj ljudi.