Dronovima iznad Osijeka snima se i kontrolira kretanje građana

U borbi protiv epimedije COVID-19 Ravnateljstvo Civilne zaštite Republike Hrvatske posegnulo je za već dosta poznatih mjera s ciljem ograničenja kretanja građana i kontrole pridržavanja mjera ograničenja društvenog kontakta.

Jedna od novih mjera, koja je prvo uvedena na području grada Osijeka, te se još ne zna hoće li se primijeniti i u ostalim gradovima, jest nadgledanje kretanja građana iz zraka dronovima, odnosno bespilotnim letjelicama.

S ciljem povećanja sigurnosti građana pogođenih zdravstvenom krizom uzrokovanom virusom COVID-19, MUP, Ravnateljstvo civilne zaštite, Područni ured civilne zaštite Osijek za potrebe kontrole provođenja mjera Stožera civilne zaštite RH implementirao je centralni sustav za nadzor iz zraka pomoću bespilotnih letjelica. Uvođenje samog sustava u primjenu odvijalo se u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite grada Osijeka i Policijskom upravom osječko-baranjskom“, navode iz Ravnateljstva Civilne zaštite Republike Hrvatske.

U prostorijama Centra 112 Osijek postavljena je kontrolna soba za nadzor iz zraka gdje se u stvarnom  vremenu prikazuju video zapisi s više letjelica koje kontinuirano nadlijeću kritične točke u gradu Osijeku.

Trenutno operaciju nadlijetanja obavlja 15 mobiliziranih pilota s desetak letjelica, stoji u priopćenju Ravnateljstva Civilne zaštite RH, objavljenom na njihovim službenim stranicama.

Ovo tehničko i operativno rješenje rezultat je suradnje Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek i inženjera dragovoljaca. Isti su uključeni u pričuvni sastav Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek.

Nakon uspješnog djelovanja bespilotnih letjelica na području grada Osijeka, planira se primjena iste metode u više gradova na području Slavonije, najavljeno je iz Ravnateljstva CZ RH.