Pred kraj 2022. godine inženjeri Metinog tima koji se borio protiv dezinformacija bili su spremni predstaviti ključni alat za provjeru činjenica čija je izrada trajala pola godine. Tvrtki je bila potrebna sva reputacijska pomoć koju je mogla dobiti nakon niza kriza koje su ozbiljno narušile vjerodostojnost Facebooka i Instagrama i dale regulatorima dodatno streljivo da se obruše na platforme.

Novi proizvod bi omogućio trećim stranama za provjeru činjenica kao što su The Associated Press i Reuters, kao i vjerodostojnim stručnjacima, da dodaju komentare na vrh upitnih članaka na Facebooku kao način provjere njihove pouzdanosti.

Ali predanost izvršnog direktora Marka Zuckerberga da 2023. postane “godina učinkovitosti” označila je kraj ambicioznog napora, prema trojici ljudi upoznatih s tim pitanjem koji su htjeli ostati neimenovani zbog ugovora o povjerljivosti.

Tijekom više rundi otpuštanja, Meta je najavila planove za ukidanje otprilike 21.000 radnih mjesta, masovno smanjenje koje je imalo ogroman učinak na povjerenje tvrtke i sigurnost rada. Alat za provjeru činjenica, koji je imao početnu podršku rukovoditelja i još uvijek je bio u fazi testiranja početkom ove godine, potpuno je raspušten, rekli su izvori.

U cijeloj tehnološkoj industriji, dok tvrtke stežu remen i nameću značajna otpuštanja kako bi odgovorile na makroekonomske pritiske i usporavanje rasta prihoda, prvi na udaru su zaposlenici čija zadaća je bila nadgledanje i kontroliranje diskursa na društvenim mrežama.