Društvena mreža „GAB“ pod prijetnjom gašenja zbog potpune slobode govora

Foto: GAB
Foto: GAB

GAB, relativno nova i trenutno u Hrvatskoj malo poznata društvena mreža, dobila je od pružatelja usluga Asia Registry rok od pet dana da promijeni svoju domenu ili će u protivnom jednostavno biti ugašena.

Australska tvrtka Asia Registry email porukom je obavijestila vlasnike GAB-a da njihova društvena mreža krši tvrtkinu „politiku o zlostavljanju“ te ujedno i „australske savezne i državne anti-diskriminacijske zakonje, koji zabranjuju javno osuđivanje na osnovu rase, vjere ili etničkog porijekla.

Ukoliko ne pronađu drugog pružatelja usluga u slijedećih pet dana, „Asia Registry će otkazati registraciju vaše domene,“ stoji u poruci.

Međutim, prema navodima uprave GAB-a, Asia Registry nije odgovorio niti na jednu njihovu poruku.

U procesu smo prijelaza na drugu domenu, ali nažalost moramo se prvo čuti s Asia Registryjem kako bismo to učinili,“ izjavio je član uprave Andrew Torba. „Osigurali smo već brojne alternativne domene z slučaju da naša domena bude konfiscirana.

Akcija Asia Registry, samo par dana nakon pokretanja naše tužbe protiv Googlea, je bez presedana. Djelovali smo u dobroj vjeri prema Asia Registryju i nismo imali problema sve do rasta naših financija te podizanja tužbe protiv Googlea,“ dodao je.

To naglašava potrebu za decentraliziranim rješenjem registracije domena. Kada je ICANN predan u ruke EU, to je bio najrazorniji udarac na slobodu i otvoreni Internet za našu generaciju. Obamina administracija trebala bi se sramiti. Ovo bi trebao biti poziv svim inženjerima da izgrade alternativnu tehnologiju posvećenu slobodi govora.

Žestoki udar na pojedine „problematične“ stranice

Tijekom kolovoza, pružatelj usluga GoDaddy dao je stranici The Daily Stormer 24 sata da pronađe novi servis, što je rezultiralo prebacivanjem stranice na Google koji je u konačnici kidnapirao domenu stranice. Unatoč krajnje kontroverznom karakteru stranice, ona je u potpunosti legalna po pitanju američkih zakona i tamošnje ustavom garantirane slobode govora.

The Daily Stormer je također blokiran i na servisu Cloudflare, koji je inače odbio blokirati stranice ISIL-a 2015. zbog zabrinutosti oko cenzuriranja. Objašnjenje šefa Cloudflarea, Mathewa Princea, bilo je slijedeće: „Probudio sam se u lošem raspoloženju i odlučio da nekome ne bi smjelo biti dopušteno biti na internetu. Nitko ne smije imati takvu moć.

Međutim, pored kontroverzne stranice, na meti gašenja i hakerskih napada našle su se istovremeno i brojne druge stranice koje se ni po čemu ne mogu karakterizirati kao „govor mržnje“. Upravo to je bio jedan od razloga zašto su mnoge osobe koje su pratile takve stranice došle na GAB, koji je u kratkom vremenu skupio preko milijun dolara ulaganja.

Nedugo nakon toga, uslijedilo je izbacivanje GAB-a s Googleove Play trgovine te Appleove App trgovine, slijedom čega je GAB i pokrenuo tužbu.