Facebook je službeno odlučio sprječiti distribuciju članka New York Posta koja koji otkriva informacije o tome kako je Joe Biden dok je bio potpredsjednik SAD-a zlouporabio svoj utjecaj i ovlasti, te tražio od tadašnje ukrajinske vlade da ukloni državnog tužitelja koji je provodio istragu nad tvrtkom kojoj je Bidenov sin bio konzultant i lobist.

Biden svo vrijeme tvrdi da se nikad nije susreo s ljudima iz spomenute tvrtke, te da nije bio upoznat s detaljima sinovih poslovnih odnosa u Ukrajini. New York Post jučer je objavio podatke s računala među kojima se nalazi i korespodencija između Hunetera Bidena i Vadyma Pozharskog, savjetnika ukrajinske tvrtke Burisma, u kojoj Pozharsky zahvaljuje Bidenovom sinu što ga je pozvao u Washington i upoznao sa svojim ocem, tadašnjim potpredsjednikom SAD-a, Joe Bidenom.

New York Post je također objavio da spomenutu korespodenciju istražuje Vijeće Senata za domovinsku sigurnost i državničke poslove, te da je računalo na kojem su se nalazili sporni podaci trenutno u posjedu FBI-a.

Glasnogovornik Facebooka Andy Stone objavio je odluku na svom Twitter računu, te ujedno pozvao navodno „neovisne fact checkere“ da provjere, ili bolje rečeno smisle kako će osporiti vijest iz New York Posta.

Posebno je zanimljivo to što je Facebook odlučio cenzurirati ovu vijest, odnosno proglasiti ju nevjerodostojnom i prije nego što su famozni fact checkeri provjerili istu. Naime, Facebook reagira na objave i uklanja ih, odnosno smanjuje im doseg, nakon što tobože neovisni fact checkeri ospore tu vijest. U ovom slučaju Facebook je odlučio djelovati i prije same provjere vjerodostojnosti, što je presedan.

95 posto predizbornih donacija IT divova otišlo Joe Bidenu

Ubrzo nakon Facebooka, isto je napravio i Twitter, cenzurirajući poveznice prema članku New York Posta i obilježavajući ih kao „nesigurne“, tako da nitko nije mogao objaviti poveznicu na spomenuti članak.

Sohrab Ahmari, jedan od urednika New York Posta javno je istupio komentirajući da se radi o udaru informatičkih divova na slobodu govora i pravo na istinu, te je postupak spomenutih društvenih mreža nazvao „digitalnim građanskim ratom“.