Nakon što je u javnost dospjela informacija o 20 smrtno stradalih prosvjednika u Iranu, razne snimke i fotografije počele su se pojavljivati na društvenim mrežama, prikazujući navodno masovne proteste.

Iako će prosječnom posve neupućenom čitatelju ili gledatelju takve snimke djelovati vjerodostojno, ipak se pokazalo kako se radi o bijednim pokušajima izvrtanja realnosti.

Primjer toga je korisnica Twittera imenom Kambree Kawahine Koa, inače suradnica pojedinih medija, koja je na svom profilu objavila snimku koja navodno prikazuje ogromni prosvjed u Iranu. Iznad videa, Kawahine Koa je napisala: „Vau! 300.000 na maršu za demokraciju u Iranu! Nevjerojatno!

Međutim, ubrzo su neki korisnici ukazali na činjenicu da video zapravo prikazuje prosvjed u Bahrainu i da snimka datira iz 2011. Štoviše, korisnica pod imenom BAHRAINDOCTOR iz Bahraina koja je prva objavila snimku na Twitteru izjavila je kako je bila iznenađena naglim porastom broja ljudi koji su vidjeli snimku. U proteklih sedam godina ta brojka je iznosila 18.000, dok se samo u dva sata popela na 50.000.

Htjela sam znati što je tako naglo povećalo interes i otkrila sam da su snimku pokupili mediji iz SAD-a i američki aktivisti koji su ju ponovno objavili predstavljajući ju kao da je riječ o prosvjedima u Iranu, iako moj originalna arapska objava jasno ukazuje kako je riječ o prosvjedu u Bahrainu 2011.,objasnila je.

Video je u međuvremenu na YouTubeu imao 1.25 milijuna pogleda.

Nitko nije bio zainteresiran za video kada je prikazivao narod u Bahrainu, ali u nekoliko minuta se proširio u SAD-u i svijetu, kada se tvrdilo da je riječ o videu koji prikazuje trenutne iranske prosvjede.

Još jedan primjer krive interpretacije je objava novinara Emrana Feroza, koja sadrži fotografiju žene koja se sukobljava s vodom interventne policije. Riječ je zapravo o fotografiji koja potječe iz iranskog filma Gold Collars. Na kritike je Feroz odgovorio kako je fotografija samo „simbolična“. To neke korisnike nije spriječilo u sprdanju s njegovom objavom.

Izvor: Twitter/Emran Feroz

Između ostalog, u svrhu propagande korištena je čak i fotografija prosvjeda iz Buenos Airesa, za koju se navodi kako je zračna snimka prosvjeda u Kermanshahu na zapadu Irana. Neki mediji i korisnici društvenih mreža nisu se libili koristiti fotografije pro-vladinih prosvjeda kako bi ih prikazali kao prosvjede protiv vlasti.