Država daje 10.000 eura subvencija za električne aute, ali odaziv kupaca je slab

Pošto ima samo 150 kilometara vožnje preko Cipra, daleko ispod udaljenosti koju prosječno električno vozilo može prevesti s jednim punjenjem. Strah od dometa, glavna prepreka u prijelazu na električna vozila, ne bi trebala biti problem.

No, udio električnih baterijskih vozila na otoku je među najnižima u EU. 2021. godine samo 0,06 posto automobila na cestama bila su električna baterijska vozila, u usporedbi s 0,8 posto, ili 2 milijuna od 270 milijuna automobila u cijeloj uniji, prema opservatoriju EU za alternativna goriva.

Cipar je sporo gradio javne punionice, zemlja ih je prošle godine imala samo 57, a postoje pritužbe da je shema poticaja usmjerena na povećanje prodaje električnih vozila bila pogrešno procijenjena.

Ali Nikozija je svjesna koliko zaostaje. Svojom prvom strategijom elektromobilnosti za promicanje čistih automobila, autobusa, taksija i bicikala nada se da će navesti više ljudi da odbace svoje često zastarjele automobile s benzinskim i dizelskim motorom za električna vozila.

Država ima nacionalni cilj da do 2035. sve nove registracije automobila učini električnima — isti cilj koji planira EU.

Kako bi to ostvarila, vlada je nedavno ponudila bespovratna sredstva do 9.000 eura za kupnju električnih vozila plus dodatnih 1.000 eura ako se vlasnici odluče riješiti svog automobila koji zagađuje okoliš. No unatoč ukupno 10.000 eura popusta, očekivani interes kupaca je izostao.

Charalampos Theopemptou, čelnik ciparske oporbene Stranke zelenih i član parlamenta, ustvrdio je da smanjenje cijene novog električnog vozila za 10.000 eura nije dovoljno zbog vrlo visoke cijene električnih automobila, napristupačne građanima, čime ispada da se ovim subvencijama uglavnom pomaže bogatim kupcima koji ionako imaju dovoljno novaca za takav automobil.

Pored toga, spomenuo je i problem sve skuplje cijene električne energije, čime potencijalni kupci gube računicu za nabavku električnih vozila, kao i činjenicu da u toj zemlji ima izrazito nizak broj izgrađenih punionica.