Država steže remen – Zabilježen dvostruko manji broj postupaka javne nabave

Javna nabava u Hrvatskoj, u travnju 2020. se po broju postupaka doslovno prepolovila u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Prema podacima kojima raspolažu Briefing e-servisi, tvrtka za praćenje i analizu javne nabave u Hrvatskoj i regiji, broj nadmetanja u travnju 2020. je manji 53%, te je u službenim izvorima objavljeno svega 608 postupaka u odnosu na 1295 postupaka objavljenih istom mjesecu prošle godine.

Jednostavna nabava se u travnju 2020. smanjila 34% u odnosu na isti period prošle godine, te su objavljena 1072 nadmetanja. U travnju 2019. su naručitelji na svojim web stranicama objavili 1635 nadmetanja.

Postupci savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskih subjektima su smanjeni 47% – objavljeno ih je 298, u usporedbi s travnjem 2019. kad ih je bilo 570.

Odlukom Vlade o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih državnim proračunom RH, od 4.4.2020., javna nabava i jednostavna nabava su svedene na postupke nužne za osnovno funkcioniranje proračunskih i izvanproračunskih korisnika.  Iznimno je dozvoljena nabava za provedbu mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije korona virusa, nabava materijala i opreme za borbu protiv epidemije, nabava za saniranje šteta uzrokovanih potresnom, te druga opravdana nabava, ali uz prethodnu suglasnost ministra financija.

Ipak, nabava, bilo kroz javnu ili jednostavnu nabavu, je i dalje vrlo šarolika i za osnovno funkcioniranje mnogobrojnih proračunskih i izvanproračunskih korisnika, pa su osim razne medicinske opreme i materijala objavljena nadmetanja za košnju trave, nabavu službene odjeće, električne energije, IT opreme, izradu aplikacija, opremanje vrtića i škola itd., te se provode projekti sufinancirani od Europske unije.

Izvor: Briefing e-servisi