Državne agencije u Teksasu u skladu sa zakonom iz 2017. godine započele su s povlačenjem 72 milijuna dolara iz tvrtke koja navodno bojkotira Izrael.

Mjera zabranjuje državi da posluje s tvrtkama koje razmišljaju, promoviraju ili provode akciju bojkota, povlačenja investicija i sankcija protiv Izraela, u skladu s pokretom BDS, piše Jewish Telegraphic Agency.

Dva državna mirovinska fonda vlasnici su udjela u iznosima od 68 i 4 milijuna dolara u norveškoj tvrtki za financijske usluge DNB ASA. Tvrtka je pak demantirala da bojkotira Izrael.

Oglas:

       

Četiri su tvrtke na crnom popisu onih koje bojkotiraju Izrael. Međutim, sve tvrtke poriču takav bojkot.

Fond Employees Retirement System navodi da je od početka travnja otuđio povući oko polovice svojih udjela iz DNB ASA i da bi povlačenje uloga trebalo biti završeno do lipnja.

Zanimljivost je i da su teksaške vlasti u ožujku je na crnu listu stavili Airbnb zbog odluke o uklanjanju s popisa soba i kuća za najam u ilegalnim židovskim naseljima na Zapadnoj obali. Tvrtka je od tada promijelnila svoju odluku.

Ranije ovog mjeseca zakonodavci iz Teksasa ponudili su amandman na zakon kojim bi se pojedinci i tvrtke vrijednosti manje od 100.000 dolara izuzeli iz zabrane . U tu skupinu ušle bi i one tvrtke koje trajno zapošljavaju manje od 10 ljudi. Zasad je nepoznato je li amandman usvojen.

Najmanje 26 država SAD-a posljednjih godina donijelo je slične zakone kojima se kažnjavaju tvrtke koje se odluče bojkotirati Izrael.