Državni udar – Wagnerove jedinice povukle se iz Ukrajine i kreću prema Moskvi, zauzele Rostov na Donu

Foto: Sputnik / Sergey Pivovarov

Šef privatne vojne organizacije Wagner Jevgenij Prigožin odbio se predati zbog tvrdnji o pokušaju državnog udara protiv Kremlja.

U operaciji koju je Prigožin okarakterizirao kao ‘marš za slobodu’, snage Wagner grupe prešle su iz okupirane Ukrajine u Rusiju na najmanje dvije lokacije. U Rostovu na Donu, Wagner je gotovo sigurno zauzeo ključne sigurnosne lokacije, uključujući stožer koji upravlja ruskim vojnim operacijama u Ukrajini.

Prema ostalim informacijama, jedinice Wagnera kreću se na sjever kroz oblast Vorenezh, gotovo sigurno s ciljem da dođu do Moskve.

Ruski guverner regije Aleksandar Gusev na svom je Telegram kanalu potvrdio da su izbile borbe u Vorenezhu, rekavši: “U sklopu protuterorističke operacije na području Voronješke oblasti, oružane snage Ruske Federacije provode potrebne operativno-borbene mjere.”

Nakon izbijanja borbi između ruskih i Wagnerovih snaga i optužbi za planirani državni udar, Vladimir Putin pozvao je Prigožina, čije su snage bile na prvim crtama u ratu protiv Ukrajine, da se preda i “odgovara” za svoju “izdaju”.

U subotnjoj objavi na Telegramu, Prigožin je odgovorio u komentarima koje je preveo CNN: “Što se tiče ‘izdaje domovine’, predsjednik duboko griješi. Mi smo domoljubi naše domovine, borili smo se i borimo se, svi borci PMC Wagner. I nitko se neće predati na zahtjev predsjednika, FSB-a ili bilo koga drugog.”

“Kada su nam rekli da smo u ratu s Ukrajinom, otišli smo i borili se. Ali pokazalo se da se krade i municija, oružje, sav novac koji je dodijeljen, a birokrati sjede bezposleno i čuvaju to za sebe, samo za priliku koja se dogodila danas, kada netko kreće u pohod na Moskvu.”

U petak navečer ruska Federalna služba sigurnosti potvrdila je da je podigla optužnicu protiv Prigožina zbog navodnog pozivanja na “oružanu pobunu” protiv Moskve. To je uslijedilo nakon optužbi Prigožina da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio vojne napade na Wagnerove snage u Ukrajini i ubio “veliki broj naših boraca”.

Prema jutrošnjem obavještajnom pregledu britanskog Ministarstva obrane, Wagnerovi plaćenici napreduju prema Rusiji ne nailazeći na otpor i zauzeli su Rostov na Donu,  gdje se nalazi stožer koji vodi ruske vojne operacije u Ukrajini. S obzirom na to koliko je malo borbi dok se Wagnerove trupe kreću prema sjeveru kroz Rostov i Voronezh, čini se da su ruske snage sigurnosti “vjerojatno ostale pasivne”, drugim riječima, mahnule su Wagnerovim plaćenicima da prođu.