Američki državni odvjetnik Jeff Sessions najavio je sastanak s državnim tužiteljima po pitanju „rastuće zabrinutosti“ da medijske tvrtke kao što su Google i Facebook namjerno ograničavaju slobodu govora i razmjenu ideja na svojim platformama.

U izjavi objavljenoj nakon svjedočenja čelnika medijskih tvrtki pred Senatom, ministarstvo pravosuđa sugeriralo je da spomenuti internetski divovi posluju protivno zakonima o suzbijanju monopola i slobode tržišnog natjecanja.

Državni odvjetnik sazvao je sastanak koji će se održati tijekom ovog mjeseca, a na kojem će se raspraviti problem slobode tržišnog natjecanja i namjernog ograničavanja razmjene ideja na ovim medijskim platformama“, rekao je glasnogovornik ministarstva Devin O’Malley.

Ovo je prvi konkretan pokazatelj da se američka administracija namjerava pozabaviti problemom ograničavanja slobode govora, na koji je nedavno upozorio i sam predsjednik Trump.

Google se već susreo s kaznama zbog svojeg monopolističkog ponašanja u Europi, a u sličnim problemima se našao i Facebook.

No za razliku od Europe, gdje sloboda govora efektivno ne postoji, u SAD-u bi ove tvrtke mogle imati velikih problema upravo zbog kršenja ustavom zagarantirane slobode govora, unatoč tome što se radi o privatnim tvrtkama, za koje mnogi smatraju da su svojim monopolističkim utjecajem zapravo postale gospodari slobode izražavanja na internetu, koji je pak javni prostor.