Filipinski predsjednik rekao je da je s obzirom na geopolitičku situaciju prisutnost američke vojske u toj zemlji dobra stvar, no da će Amerikanci ubuduće morati plaćati kompenzaciju za svoju prisutnost na Filipinima.

Želim jasno poručiti, ako se ovdje nalazi američka vojska, ako želite sporazum o vojnoj prisutnosti, morate platiti. Morate platiti jer to je zajednička odgovornost.

Vaš dio odgovornosti nije besplatan, jer ako dođe do rata, svi ćemo plaćati cijenu. Morate platiti svoj dio jer to je zajednička odgovornost.

Duterte je poručio da je voljan ignorirati svoje negativne stavove o SAD-u i fokusirati se na suradnju, posebno zbog tenzija u Južnom kineskom moru.

U veljači 2020. godine Duterte je ukinuo dvadeset godina star sporazum o prisutnosti američke vojske na Filipinima nakon što je Washington ukinuo vizu njegovom bliskom suradniku i senatoru Ronaldu Dela Rosi, no američka vojska se još nalazi na Filipinima.

Spomenuti sporazum dopušta američkoj vojsci održavanje zajedničkih vojnih vježbi, protuobavještajne aktivnosti i sudjelovanje u humanitarnim akcijama na Filipinima.