Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte naredio je vojnicima da pucaju u genitalije ženskim članicama komunističke gerilske skupine.

Recite vojnicima, ‘Šef je izdao novu naredbu’,“ izjavio je Duterte u svom govoru, podsjećajući se na direktivu koju je izdao kao gradonačelnik grada Davao: „Nećemo vas ubiti. Samo ćemo vam pucati u vaginu.

Duterte je svoj govor održao pred bivšim pobunjenicima prošlog tjedna. Pritom je izrazio svoje ogorčenje da se neke žene pridružuju Novoj narodnoj armiji, komunističkoj pobunjeničkoj skupini koja je započela s gerilskim i terorističkim akcijama još davne 1969. Njihova uloga u skupini je – rađanje i odgoj djece.

Dakako, njegova izjava naišla je na oštre kritike aktivista za „ljudska prava“. Carlos H. Conde, filipinski istraživač za Human Rights Watch (HRW), izjavio je da je to „samo posljednja u nizu ženomrzačkih, pogrdnih i ponižavajućih izjava koju je iznio o ženama.

To potiče državne snage da provode seksualno nasilje tijekom oružanog sukoba, što je kršenje međunarodnog humanitarnog zakona,“ navodi Conde.

Ovim činom Duterte je navodno dao vojnicima zeleno svijetlo za kršenje ženskih prava, tvrdi Emmi de Jesus iz Ženske stranke. „On se nastavlja prezentirati kao vrh ženomrsca i fašizma očajno stopljenog u jedno,“ rekla je.