Duterte najavio povlačenje Filipina iz Međunarodnog kaznenog suda

Foto: EPA

Filipinski predsjednik izjavio je da namjerava povući svoju zemlju iz Međunarodnog kaznenog suda, nakon što je spomenuti sud objavio da istražuje rat protiv droge koji filipinska vlast vodi.

Očito je da se Međunarodni kazneni sud koristi kao političko oružje protiv Filipina“, kazao je Duterte.

Sud je u veljači počeo istraživati navodne zločine počinjene tijekom kontroverzne borbe protiv trgovaca drogom. Glavni tužitelj Fatou Bensouda najavio je da će sud proučiti izvješća o ubojstvima u toj zemlji.

Duterte je odgovorio da će odmah povući zemlju iz nadležnosti suda, na što je stigao odgovor da taj postupak traje godinu dana od službene objave o povlačenju.

Duterte je također osudio „neosnovane i apsurdne napade“ na njega i njegovu administraciju, koji su stigli iz tijela UN-a.

Djela koja meni stavljaju na teret nisu niti genocid niti ratni zločin. Smrti koja se dogodi tijekom odvijanja legitimne policijske akcije nedostaje komponenta namjere da se ubije.

Već duže vrijeme prisutan je međunarodni pritisak na filipinsku vlast upravo zbog rata protiv trgovine drogom, koji filipinska vlast vodi poprilično nemilosrdno.