Duterte: „Ako nam UN pošalje promatrača, opalit ću mu šamarčinu čim stigne“

Duterte-pointing-afp-640x480

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte zaprijetio je da će „opaliti šamar“ svakom predstavniku Vijeća za ljudska prava UN-a kojeg pošalju da promatra zbivanja oko vladine borbe za iskorjenjivanje trgovine drogom.

Duterte, dugogodišnji gradonačelnik grada Davao, koji je nedavno osvojio predsjednički mandat velikim dijelom zahvaljujući svojem obećanju da će uništiti trgovinu drogom i zlouporabu iste, dao je policiji velike slobode pri privođenju kriminalaca. Osobno se uključio u kampanju imenujući 150 pojedinaca iz raznih područja vlasti za koje tvrdi da ima dokaze o njihovoj umješanosti u trgovinu drogom. Preko 60.000 filipinskih ovisnika predalo se policiji i pristalo sudjelovati u rehabilitacijskim programima otkako je Duterte postao predsjednik prije dva mjeseca, dok su stotine uhićene zbog veze s trgovinom drogom.

Zlouporaba droge uništila je i degradirala velika područja na Filipinima, posebno na jugu zemlje, odakle Duterte dolazi. Najčešća droga je metamfetamin, koji je postao iznimno popularan među mladima.

Ujedinjeni Narodi iskazali su zabrinutost zbog Duterteove politike i ovlasti koje je dao policiji. Kada su ga pitali što misli o najavi UN-a da će poslati promatrače na Filipine, Duterte je kazao: „Ne znam tko bi mogao doći ovdje, ali tko god to bude, naprije ću mu opaliti šamar.“

Ne istražujte nas kao da smo kriminalci. Neću vas lijepo primiti u svoju zemlju. Ali ako stvarno želite doći, prvo se upoznajte s time što je droga učinila našoj zemlji.

U obraćanju policijskim službenicima kazao je: „Spremni smo odgovarati za svoje postupke, ali neka ne pripisuju djela kriminalaca mojoj vladi. Nemojte dati da vas ustraše prijetnje UN-a. Ako se nalazite u opasnosti da poginete na dužnosti od strane kriminalaca, pucajte da ubijete.

Duterte je zaprijetio da će likvidirati domaće i strane trgovce drogom ako nastave sa svojim poslom. Nedavno je objavio popis 150 osoba – policijskih službenika, gradonačelnika, političara i sudaca, za koje policija ima dokaze da su upleteni u poslove s drogom. Deseci njih već su se prijavili policiji radi ispitivanja. Svima s popisa skinuta je zaštita nakon što je šest policajaca ubijeno prilikom racije na imanju gradonačelnika Albuere, Roladna Espinose. Espinosa niječe umješanost u trgovinu drogom unatoč tome što je njegov sin jedan od najpoznatijih trgovaca drogom na Filipinima.

Izvor: Breitbart