Filipini neće dozvoliti Amerikancima da u njihovoj zemlji instaliraju nuklearno oružje i rakete srednjeg dometa, poručio je predsjednik Duterte.

Nakon američkog napuštanja Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa prošlog tjedna, Washington je dao do znanja da sada može gdje god hoće instalirati svoje balističke projektile dometa izmađu 500 i 5.500 kilometara, pa tako i u azijskim zemljama.

Filipini, koji su u posljednje vrijeme u dobrim odnosima s Kinom, neće dozvoliti instalaciju takvom oružja na svojem tlu, poručio je Duterte.

To se neće dogoditi jer ja to neću dopustiti. Neću dopustiti stranim snagama… ne želim ratovati s Kinom. Ne možete instalirati nuklearno oružje na Filipinima, to se nikad neće dogoditi.

Peking je već upozorio SAD da će poduzeti sve potrebne mjere ako Pentagon bude inzistirao na instaliranju takvog oružja u kineskom susjedstvu.

Unatoč bliskim odnosima s Pekingom, Duterte je poručio da Filipini ne traže pristupanje bilo kakvom vojnom savezu, dodajući da je zbližavanje s Kinom i Rusijom posljedica američkog odbijanja prodaje oružja Filipinima 2016. godine, zbog navodnog kršenja ljudskih prava.