Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte ponovno se obrušio na UN-ove dužnosnike za ljudska prava koji planiraju provesti istragu oko njegovih ubojstava bez suđenja, povezanih s preprodajom droge, prenosi Inquirer.

Duterteova izjava došla je samo dan nakon što je UN-ov visoki povjerenik Zeid Ra’ad Al Hussein pozvao na „psihijatrijsku procjenu“ Dutertea. U subotu je Duterte vojnicima rekao da ne surađuju s UN-ovim dužnosnicima u istrazi oko navodnih zlostavljanja i smaknuća bez suđenja.

Nazvavši Zeida „glupin kujinim sinom,“ Duterte je organima reda naglasio da ne odgovaraju na pitanja istražitelja ljudskih prava.

Ne odgovarajte na njihova pitanja,“ rekao je Duterte vojnicima u gradu Zamboanga, ističući kako on preuzima „punu odgovornost“ za svoju kampanju protiv droge. „Samo radite svoj posao … unutar granica zakona,“ rekao je u subotu Duterte.

Prepustite to meni. Oni dolaze ovamo. Imate li ovdje krokodila, onih koji stvarno jedu ljude? Bacite kujine sinove tamo,“ rekao je Duterte.

Ovi [borci] za ljudska prava su glupi,“ dodao je Duterte. „Rekao sam [narko bandama] da ne uništavaju moju zemlju ili moj grad, jer ću vas ubiti. I ne uništavajte … mladež ove zemlje jer ću vas ubiti.

Službeni podaci filipinskih vlasti od srpnja 2016. navode 4000 smrtnih slučajeva u policijskim akcijama protiv narko-bandi. Filipinski Savez za ljudska prava (PAHRA) tvrdi kako je 12.000 ljudi možda ubijeno tijekom akcija.

UN-ov Međunarodni kazneni sud (ICC) mjesecima je prijetio istragom ovih smrtnih slučajeva, a početkom ovog mjeseca otvorena je preliminarna istraga oko Duterteova rata protiv droge i možebitnih zločina protiv čovječnosti.