Najviši europski dužnosnici bijesni su na administraciju Joea Bidena i sada optužuju Amerikance da su se obogatili na ratu, dok zemlje EU trpe.

“Činjenica je, ako na to trezveno gledate, da je zemlja koja najviše profitira od ovog rata SAD jer prodaju više plina i po višim cijenama, i zato što prodaju više oružja”, rekao je jedan visoki dužnosnik za POLITICO.

Eksplozivni komentari — javno i privatno podržani od strane dužnosnika, diplomata i ministara na drugim mjestima — uslijedili su nakon rastućeg bijesa u Europi zbog američkih subvencija koje prijete uništenjem europske industrije. Kremlj će vjerojatno pozdraviti trovanje atmosfere među zapadnim saveznicima.

“Stvarno smo na povijesnoj raskrižju”, rekao je visoki dužnosnik EU-a, tvrdeći da dvostruki udar poremećaja trgovine zbog američkih subvencija i visokih cijena energije riskira okretanje javnog mnijenja i protiv ratnih napora i protiv transatlantskog saveza. “Amerika mora shvatiti da se javno mnijenje mijenja u mnogim zemljama EU.”

Još jedan visoki dužnosnik, šef diplomacije EU Josep Borrell, pozvao je Washington da odgovori na zabrinutost Europe. “Amerikanci – naši prijatelji – donose odluke koje imaju ekonomski utjecaj na nas”, rekao je u intervjuu za POLITICO.

SAD je odbacio pritužbe Europe. “Porast cijena plina u Europi uzrokovan je Putinovom invazijom na Ukrajinu i Putinovim energetskim ratom protiv Europe, točka”, rekao je glasnogovornik Bidenovog Vijeća za nacionalnu sigurnost. Izvoz ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a u Europu “dramatično je porastao i omogućio Europi diverzificirati se od Rusije”, rekao je glasnogovornik NSC-a.

Najveća točka napetosti posljednjih tjedana bile su Bidenove zelene subvencije i porezi za koje Bruxelles kaže da nepravedno skreću trgovinu dalje od EU i prijete uništenjem europskih industrija. Unatoč formalnim primjedbama iz Europe, Washington do sada nije pokazao nikakav znak povlačenja.

U isto vrijeme, poremećaj uzrokovan Putinovom invazijom na Ukrajinu gura europska gospodarstva u recesiju, uz skokovitu inflaciju i razorni pritisak na opskrbu energijom koji prijeti nestankom struje i racioniranjem ove zime.

Dok pokušavaju smanjiti svoje oslanjanje na rusku energiju, zemlje EU se umjesto toga okreću plinu iz SAD-a, ali cijena koju Europljani plaćaju je gotovo četiri puta veća od iste cijene goriva u Americi. Zatim, tu je i vjerojatni skok narudžbi za vojnu opremu američke proizvodnje jer europskim vojskama ponestaje oružja nakon slanja oružja Ukrajini.

Sve je to previše za najviše dužnosnike u Bruxellesu i drugim prijestolnicama EU. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da visoke cijene američkog plina nisu “prijateljske”, a njemački ministar gospodarstva pozvao je Washington da pokaže više “solidarnosti” i pomogne u smanjenju troškova energije.

Ministri i diplomati drugdje u bloku izrazili su frustraciju zbog načina na koji Bidenova vlada jednostavno ignorira utjecaj svoje domaće ekonomske politike na europske saveznike.