36 bivših i sadašnjih dužnosnika EU, uključujući zamjenike i ministre, zatražilo je od Nobelovog odbora da produži rok za nominaciju za Nobelovu nagradu za mir do kraja ožujka kako bi mogli nominirati predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, dajući mu priliku da primi nagradu za njegove napore u „odupiranju snagama autoritarnosti“.

Vjerujemo da je sada vrijeme da pokažemo građanima Ukrajine da je svijet na njihovoj strani. Stoga ponizno pozivamo vas, Odbor, da razmotrite: produljenje i time ponovno otvaranje postupka nominacije za Nobelovu nagradu za mir do 31. ožujka 2022. kako bi se omogućila nominacija za Nobelovu nagradu za predsjednika Zelenskog i narod Ukrajine.

Prema potpisnicima, rusja agresija predstavlja „povijesni događaj bez presedana“, u kojem se „hrabri Ukrajinci i Ukrajinke bore za očuvanje demokracije i samouprave“. Dužnosnici EU pozvali su svjetsku zajednicu da pokaže svoju potporu Ukrajini suočenoj s „ovim ratom koji protiv njih vodi Ruska Federacija“.

Sadašnje nominiranje predsjednika Zelenskog za Nobelovu nagradu za mir značilo bi prekid procedure jer je prošao rok za nominaciju. „Da bi nominacija bila valjana, mora se podnijeti najkasnije do 31. siječnja”, objašnjava se na web stranici Odbora. Trenutno su za Nobelovu nagradu za mir 2022. nominirana 343 kandidata, od kojih su 251 pojedinci, a 92 organizacije.