Djelatnik švedskog ministarstva vanjskih poslova suočen je sa zatvorom nakon uhićenja zbog davanja 100 viza afganistanskim imigrantima utemeljeno na lažnim razlozima.

Muškarac, koji je sada bivši zaposlenik vladinog ministarstva, navodno je ljudima iz Afganistana odobrio najmanje 121 lažnu boravišnu vizu dok je radio u švedskoj ambasadi u Islamabadu u Pakistanu.

Prema tužitelju Arneu Forsu, muškarac je ignorirao „očigledne znakove upozorenja“ afganistanskih podnositelja zahtjeva, uključujući krivotvorene dokumente koji sugeriraju da je švedska kompanija Ericsson pozvala neke od Afganistanaca da sudjeluju u teniskom događaju.

Mislim da ću tražiti zatvorsku kaznu“, rekao je Fors televizijskoj postaji. Odvjetnik bivšeg zaposlenika ministarstva, Thomas Bodström, odbacio je, međutim, sve optužbe, tvrdeći da se cijela stvar temelji na zabludi švedskog Odbora za migracije i da njegov klijent nije počinio nikakve pogreške.

Ovo je sukob radnog prava koji je izmakao kontroli“, tvrdio je Bodström.

U 2018. godini, švedski Državni ured za reviziju tvrdio je da su u švedskim veleposlanstvima utvrđene mnoge nepravilnosti u vezi s izdavanjem viza. Jedno veleposlanstvo je čak izgubilo stotine viza za koje se sumnjalo da su ukradene i prodane na crnom tržištu.

Od 2010. godine, Švedska je odobrila 1.2 milijuna dozvola za vize.