SAD su oslobodile dva pakistanska brata nakon što su ih dva desetljeća bez optužbi držali u zatočeničkom logoru Guantanamo Bay na Kubi. Abdul i Mohammed Rabbani tvrde da su bili mučeni dok su bili u pritvoru CIA-e.

Pentagon je u četvrtak objavio da su muškarci vraćeni u Pakistan. Oba su odobrena za puštanje 2021. godine, a ostaje nejasno zašto su do sada ostali u ustanovi. Pakistanski senator Mushtaq Ahmad Khan potvrdio je u petak da su braća, obojica u 50-ima, stigla do zračne luke Islamabad.

“Bili su nevini zatvoreni u zaljevu Guantanamo”, napisao je na Twitteru. “Nije bilo suđenja, sudskog postupka, niti optužnice protiv njih. Čestitam im na oslobađanju.”

Zatvorski logor u zaljevu Guantanamo otvorila je administracija predsjednika Georgea W. Busha 2002. godine, a Bijela kuća pozvala se na ratne ovlasti da tamo drži strane civile bez suđenja. Kroz ustanovu je prošlo oko 780 ljudi, a tvrdnje o nehumanim uvjetima, mučenjima i drugim fizičkim i psihičkim zlostavljanjima zatvorenika su bile brojne.

Braću Rabbani uhitile su pakistanske vlasti 2002. i predale CIA-i, prije nego što su prebačeni u Guantanamo 2004. Optuženi su za pružanje niske razine logističke podrške Al-Qaidi, što je zanijekano i nikada nije dokazano.

Izvješće američkog Senata o mučenju iz 2014. opširno opisuje uhićenje i pritvaranje obojice muškaraca, ističući da su pakistanske vlasti zamijenile Mohammeda – koji se također zvao ‘Ahmed’ – za traženog terorista po imenu Hassan Ghul. Mohammed je više od godinu dana nakon uhićenja proveo mučen na ‘crnoj lokaciji’ CIA-e u Afganistanu. Izvješće iz 2014. opisuje kako je dugo vremena proveo vezan s rukom ispruženom iznad glave, u mučnom položaju koji ga je natjerao da si pokuša odsjeći ruku.

Rabbanijev slučaj privukao je međunarodnu pažnju, a on je napisao komentar za Los Angeles Times 2018. u kojem je opisao kako je bio podvrgnut prisilnom hranjenju tijekom štrajka glađu u znak prosvjeda protiv uvjeta u zatvoru, te je naveo da su drugi zatvorenici bili seksualno zlostavljani od strane stražara.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da planira zatvoriti Guantanamo Bay do trenutka kada napusti dužnost, obećanje koje je dao i prekršio njegov bivši šef, predsjednik Barack Obama. U zatvoru su i dalje 32 zatvorenika, od kojih 18 čeka transfer u druge zemlje, trojica ispunjavaju uvjete za uvjetni otpust, devet je uključeno u vojne sudove, a dvoje je osuđeno za zločine.