Najnovije izvješće Ureda za odgovornost američke vlade (GAO) o vojnoj spremnosti zemlje ponovilo je prethodno istaknute izazove s kojima se suočavaju službe dok usklađuju napore dokapitalizacije s potrebom održavanja platformi u službi kako bi se osigurala dostupnost.

U svom izvješću od 2. svibnja, GAO je rekao da se Ministarstvo obrane SAD-a (DoD) suočilo s “nekoliko izazova” dok je radilo na obnovi i obnavljanju spremnosti u cijeloj vojsci, dok je također pokušavalo modernizirati svoje snage.

Primjeri toga uključuju zaostatke u održavanju brodova američke mornarice, koji su narasli na 1,8 milijardi dolara, te probleme s održavanjem i opskrbom zrakoplova koji ograničavaju dostupnost zastarjelih zrakoplova. Nasuprot tome, kopnene snage su doživjele povećanje spremnosti.

Prema GAO-u, gotovo dva desetljeća sukoba “degradirala su vojnu spremnost”, dok je Ministarstvo obrane radilo u svim domenama na ponovnoj izgradnji sposobnosti, dok je također prolazilo kroz značajan program modernizacije svojih snaga.

Američka vojska dosljedno je bila na uključena u sukobe veći dio jedne generacije, dok se borila protiv dvostrukih pobuna u Iraku i Afganistanu.

U GAO-ovom svjedočenju pred američkim Kongresom 2. svibnja, Diana Maurer, direktorica odjela za obrambene sposobnosti i upravljanje pri GAO-u, izjavila je da su sposobnosti opale od 2017. godine.

“Dok su kopnena vojska i marinci napredovali u domeni kopna, pronašli smo padove u domenama mora, zraka i svemira. Na primjer, samo su dva od 49 zrakoplovnih sustava ispunila svoje godišnje ciljeve sposobnosti misije. Velika većina je promašila za više od 10%”, svjedoči Maurer.

“Program F-35 posebno pati od niza problema s održavanjem. Stope sposobne za misiju u cijeloj floti opadaju svake godine od 2020., a Zračne snage, Mornarica i Marinski korpus suočavaju se sa značajnim jazom između troškova letenja zrakoplovom i onoga što si mogu priuštiti.”

Nastavljajući, Maurer je rekla da američka vojska mora poboljšati sigurnost svojih helikoptera i riješiti nedostatke u željezničkoj potpori i obuci za pomorski prijevoz koji utječu na spremnost i sposobnost izvođenja logističkih manevara.

U međuvremenu, američka mornarica imala je gotovo 1,8 milijardi dolara u odgođenom održavanju brodova, “uglavnom u svojim kruzerima i amfibijskim brodovima”, dok se također suočavala sa “značajnim nedostatkom posade” što može naštetiti održavanju misije i sigurnosti.

Američka mornarica pretrpjela je niz smrtonosnih incidenata među svojim plovilima tijekom operacija na moru posljednjih godina, uključujući sudare velikih ratnih brodova.