Jackson Oswalt, koji danas ima 17 godina, smatra se najmlađom osobom na svijetu koja je izradila nuklearni reaktor. On je kao 12-godišnjak uz pomoć svojih roditelja putem interneta nabavio sve potrebne materijale i dijelove kako bi od vlastite sobe napravio laboratorij u kojem je potom napravio reaktor, prenosi Mirror.

Troškovi izrade iznose oko 10.000 dolara, a stroj se sastoji od vakuumskih pumpi i komora koje je Oswalt sam izradio. Reaktor je u potpunosti funkcionalan, što su potvrdili i stručnjaci.

Za izradu reaktora Oswaltu je bilo potrebno godinu dana, a stroj je proradio na 19. siječnja 2018., nekoliko sati prije njegovog 13. rođendana.

Početak procesa bio je samo učenje o tome što su drugi ljudi postigli sa svojim nuklearnim reaktorima,“ rekao je Oswalt za Fox News.

Nakon toga sam napravio popis dijelova koji su mi potrebni. Njih sam uglavnom kupio preko eBaya,“ dodao je. „Nakon nekog vremena postalo je prilično jednostavno shvatiti kako sve to skupa radi… U konačnici su se svi dijelovi slagalice posložili u dobar projekt.

Njegov otac priznao je da je sina jedino uputio da razgovara sa stručnjacima o opasnostima radijacije te kako da na projektu radi na siguran način. No, obitelj je vrlo malo znala o tome što Oswalt radi.

Prijašnji rekord po pitanju najmlađe osobe koja je napravila nuklearni reaktor držao je navodno 14-godišnji Taylor Wilson.