Dvije trećine Francuza zabrinute za svoju svakodnevnu sigurnost

Dvije trećine Francuza kaže da su zabrinuti za vlastitu sigurnost u svakodnevnom životu i vjeruju da je opća sigurnost u Francuskoj opala posljednjih godina.

Ovotjedna anketa instituta Elabe pokazala je da čak 67 posto Francuza kaže da često brinu za vlastitu sigurnost, dok 68 posto kaže da se sigurnosna situacija u zemlji pogoršala.

Mali broj Francuza vjeruje da se sigurnosna situacija pod vladom predsjednika Emmanuela Macrona popravlja sa samo četiri posto, dok 28 posto kaže da nije bilo promjena.

Ukupno 15 posto ispitanika u anketi reklo je da je u posljednje dvije godine bilo žrtvom napada, krađe ili provale, dok je 29 posto reklo da ima rođaka koji je bio žrtva.

Nesigurnost i kriminal postali su glavni problemi u Francuskoj posljednjih godina, a neki predviđaju da bi zemlja mogla upasti u stanje građanskog rata, poput francuskog generala Pierrea de Villiersa, bivšeg načelnika glavnog stožera francuskih oružanih snaga, koji je 2020. izjavio da raste urbano nasilje i islamistički radikali vode zemlju u građanski rat.