Dvije trećine Nijemaca želi manje imigracije, smatra da donosi više nedostataka nego prednosti

Foto: REUTERS / Stefanie Loos

Rezultati nove ankete pokazuju da se sentiment okreće protiv liberalne useljeničke politike njemačke vlade, a dvije trećine Nijemaca kaže da želi prihvatiti manje izbjeglica I imigranata nego što to vlada radi. U onome što je možda još veći udarac njemačkim vladajućim lijevim liberalima, velika većina kaže da imigracija donosi više nedostataka nego prednosti.

Prema anketi ARD-DeutschlandTrend, 64 posto Nijemaca želi da zemlja prima manje imigranata. Što je još važnije, isti broj, 64 posto, kaže da se Njemačka suočava s više nedostataka nego prednosti kada je u pitanju imigracija.

Anketa također pokazuje da skepticizam prema imigraciji raste u svim strankama, uključujući i one na ljevici, kako školski standardi padaju, vrijeme čekanja na liječnike raste, stambena kriza se ubrzava, a kriminal proliferira, a sve velikim dijelom zbog masovne imigracije.

Anketa također pokazuje da 73 posto kaže da se distribucija i smještaj imigranata u Njemačkoj odvija prilično loše ili vrlo loše, dok samo 19 posto misli da funkcionira vrlo dobro ili prilično dobro, što je značajna promjena u odnosu na 2018. kada je 43 posto vjerovalo da smještaj i distribucija dobro su funkcionirali. Uz to, 78 posto smatra da je integracija imigranata u društvo i na tržište rada vrlo loša ili prilično loša.

U području deportacija, s kojima se njemačka vlada bori godinama, 80 posto Nijemaca kaže da se deportacije onih kojima je azil odbijen odvijaju prilično loše ili vrlo loše.

Autor: Ivica Mandekić