Velike naftne kompanije u Sjedinjenim Državama u posljednje su se vrijeme našle na meti velikog pritiska da povećaju proizvodnju, dok cijene divljaju usred skučenog — i sve težeg — tržišta. U isto vrijeme, američka vlada, kao i EU, tražili su veću ponudu diljem svijeta.

Prema novom energetskom istraživanju, više od polovice — točnije 65 posto — otkrivenih svjetskih rezervi nafte i plina pod kontrolom su nacionalnih naftnih kompanija.

Razlog zašto je ovo loša vijest je taj što, osim tvrtki kao što su Saudi Aramco, QatarEnergy i Adnoc iz Abu Dhabija, te kompanije također uključuju ruski Rosneft i Gazprom, Nacionalnu iransku naftnu kompaniju i venezuelanski PDVSA.

Ovih sedam kompanija, prema analitičarima, može nastaviti proizvoditi naftu i plin po sadašnjim stopama sljedećih 40 do 60 godina ili čak i dulje ako iskoriste svoje rezervne kapacitete.

Upravo su nacionalne naftne kompanije napravile 41 posto svih novih otkrića nafte i plina u konvencionalnim izvorima od 2011. godine, primijetili su analitičari.

Ukupno su nacionalne naftne kompanije od 2011. otkrile više od 100 milijardi barela ekvivalentne nafte, stoji u izvješću, što je dvostruko više nego što su otkrile velike tržišne naftne kompanije. No razliku od velikih tržišnih tvrtki, nacionalne kompanije su bile znatno lošije u komercijalizaciji ovih novih otkrića, primijetili su analitičari.

Međutim, ostaje činjenica da je većina već otkrivene nafte i plina u svijetu, dvije trećine, pod kontrolom samo sedam kompanija, od kojih su četiri pod sankcijama nekih od najvećih svjetskih naftnih i plinskih potrošača.

A postoji samo sedam kompanija koje mogu nastaviti opskrbljivati ​​tom naftom i plinom desetljećima bez regulatornog, vladinog ili aktivističkog pritiska ulagača kakvom je Big Oil bio podvrgnut posljednjih godina — pritiska koji je utjecao na stope proizvodnje. Budućnost, dakle, pripada nacionalnim naftnim kompanijama.