Novac je uvijek bio kamen spoticanja u međuljudskim odnosima, pa tako i u odnosima unutar obitelji. Istraživanje provedeno nad 2.000 udanih žena i žena koje žive u zajedničkom domaćinstvu sa svojim partnerom, pokazalo je da se dvije trećine žena osjeća nezadovoljno zbog toga što one nisu te koje većinu novca donose u kuću, zbog čega se osjećaju ovisne o svojim partnerima.

Njih 70 posto izjavile su da osjećaju pritisak društva da budu podređene svojim muževima i preuzmu njihovo prezime. 60 posto žena zajednički raspolaže primanjima sa svojim partnerom, od čega njih 64 posto smatra da su na to bile primorane.

Istovremeno, njih 69 posto priznaje da ne bi mogle održavati svoj način života bez financijske pomoći svojeg partnera, a isto toliko njih ima želju da imaju veći utjecaj na odluke glede raspolaganja novcem.

Oko dvije trećine žena navodno žali što nemaju vlastitu pričuvu novca samo za sebe, te da bi sve žene trebale imati odvojene financije od svojih muževa.

Od onih koje imaju vlastiti novac odvojen od partnerovog, njih više od pola taj novac skriva na zasebnim računima „u slučaju razvoda“.

Dok zajedničko raspolaganje novcem pojačava osjećaj partnerstva, posjedovanje vlastitog novca je važno jer vam daje kontrole i mogućnosti. Nažalost, žene su često žrtve financijskog zlostavljanja unutar veze. Posjedovanje vlastite ušteđevine daje im kontrolu nad financijskom budućnosti i omogućuju odluku o tome hoće li ostati u vezi ili ne“, objašnjava voditeljica istraživanja Lauren Bringle Jackson.

Većina žena ne želi biti u vezi s muškarcima koji zarađuju manje od njih

S druge strane, unazad nekoliko godina provedeno je slično istraživanje koje je pak pokazalo da većina žena ne želi biti u vezi s muškarcem koji zarađuje manje od njih.