Dvoje svećenika zahtijevaju od Šveđana da prestanu slaviti „trovački“ nacionalni praznik

© Michael Campanella/Getty Images
© Michael Campanella/Getty Images

Par švedskih svećenika zahtijevaju da zemlja i Crkva prestanu slaviti švedski nacionalni praznik poznat kao „Nacionalni dan“ zbog toga što su nacionalizam i patriotizam „otrov.“

Svećenik Peter Englund i svećenica Helena Myrstener predstavnici su luteranske crkve u Malmöu, a tvrde kako bi Šveđani trebali prestati slaviti „Nacionalni dan.“

Kao jedan od razloga navodi se da „ništa dobrog nije proizašlo iz nacionalizma ili patriotizma“ te da taj dan „iskorištavaju desničarske populističke sile,“ prenosi list Dagens Nyheter.

Nacionalna država je način organizacije i upravljanja, ali ništa vrijedno poštovanja,“ izjavio par „božjih poslanika“. Nacionalni dan proglašen je državnim praznikom 2005., a slavi se 6. srpnja.

Prema Englund i Myrstener, patriotizam je „otrov“, pa tako tvrde: „Patriotizam ima korijene u patrijarhalnoj misli koja slavi tradicionalnu muškost kao snagu, natjecanje, nejednakost te svode muškarce na vojnike, a žene na majke. Dakako, to ne stvara dobre uvijete za svijet bez granica.

Najbolji način za biti Šveđanima, prema ovim svećenicima, jest da se slavi pravo glasa i uživa u različitim parkovima te prirodi (!) u Švedskoj.

Ovaj par tvrdi i kako Crkva ne bi trebala biti uključena u državne praznike te tvrde da je Švedska Crkva postala preveliki „sinonim za Švedsku“.

Dakako, dvojac se žestoko zalaže za masovnu imigraciju koja će u konačnici, što je najveća ironija, rezultirati upravo gašenjem (bolje rečeno rušenjem) svih kršćanskih denominacija.

Autor: Tribun