Dvorac Astolat najskuplja je kuća za lutke na svijetu

© Wikimedia commons

Najskuplja kuća za lutke na svijetu je dvorac Astolat. Vrijednost ovog zapanjujuće detaljnog zdanja procijenjena je na 8,5 milijuna dolara.

Ovu predivnu minijaturu tijekom 1980-ih izgradila je Elaine Diehl, umjetnica iz Colorada. Dvorac sadrži 29 prostorija dekoriranih zapanjujuće detaljnim minijaturama.

U njemu se nalazi funkcionalna peć, luksuzni namještaj, stakleni paneli izrađeni u mozaiku te još 9000 različitih ručno izrađenih minijatura koje uključuju zlatne svijećnjake, originalna umjetnička djela, mini knjige – uključujući i najmanju Bibliju na svijetu. Sve u svemu, dvorac je težak oko 360 kg i visok je gotovo 3 metra.

Mnogi stručnjaci i umjetnici dali su svoj doprinos u izradi, dok je autorica Diehl bila inspirirana poezijom Alfreda Tennysona, Lady of the Lake. U toj pjesmi spominje se dvorac koji se zove „Astolat“.

U dvorcu postoji knjižnica, kuhinja, glazbena soba, dnevna soba, blagovaona, spavaonica, bar, vinski podrum sa stvarnim pićima u malim bocama, oružarnica i plesna prostorija za balove. Na vrhu se također nalazi kula sa teleskopom te opservatorij.

Ono što je također zanimljivo jest da čitavi dvorac ima vlastito osvjetljenje, dok se drveni zidovi mogu ukloniti kako bi posjetitelji mogli vidjeti što se nalazi u svakoj od prostorija.

Godine 1996., kolekcionar minijatura Lois Freeman kupio je dvorac i on se sada može vidjeti u muzeju Nassau County u New Yorku.

Sveukupno, danas u sklopu dvorca postoji 30.000 minijatura, dok se „samo“ njih 10.000 prikazuje u samom muzeju. Sam dvorac košta više od jednog dobro uređenog stana u New Yorku.