U punom smislu dvostrukih mjerila, Amnesty International (AI) je izradio novo osuđujuće izvješće u kojem tvrdi da četiri nordijske zemlje (Danska, Finska, Norveška i Švedska) još uvijek imaju „uznemirujuće visoke razine silovanja“ unatoč inicijativama za ravnopravnost spolova, piše RT.

Pozivajući se na „manjkav zakon i široko rasprostranjene štetne mitove i rodne stereotipe“, novo izvješće pod nazivom „Vrijeme je za promjene: Pravda za preživjele žrtve silovanja u nordijskim zemljama“, proglašava „endemsku nekažnjivost silovatelja u cijeloj regiji.

Zakoni u Finskoj, Norveškoj i Danskoj ne definiraju silovanje na temelju nepostojanja pristanka, kako je dogovoreno u Istanbulskoj konvenciji, već se umjesto toga usredotočuju na fizičko nasilje, prijetnju, prisilu ili stanje svijesti ili opijenost.

Amnesty International napao Hrvatsku zbog navodnog nasilja nad imigrantima u – BiH

AI tvrdi da je to problem zbog „nehotične paralize“ ili „smrzavanja“, što je dobro poznati fiziološki i psihološki odgovor na seksualni napad. Stoga veliki broj seksualnih napada u svakoj od nordijskih zemalja ne potpada pod ovu pravnu definiciju i napadače je teško progoniti.

Paradoksalno je da nordijske zemlje, koje imaju snažne zakone o poštivanju ravnopravnosti spolova, trpe šokantno visoke razine silovanja,“ rekao je Kumi Naidoo, glavni tajnik AI-a.

AI tvrdi da pravosudni sustavi u nordijskim zemljama „ignoriraju, negiraju i prešutno odobravaju“ seksualno nasilje nad ženama. Pritom se nigdje ne spominje činjenica da je masovni val silovanja započeo nakon imigracijskog vala, kojeg AI spremno podržava.

Finska prijavljuje oko 50.000 slučajeva seksualnog napada godišnje, ali je u 2017. godini izrečeno samo 209 osuđujućih presuda.

U Norveškoj, žrtve nerado prijavljuju silovanja zbog prevladavajućih rodnih stereotipa, stavova prema seksu i dugotrajnog i iscrpljenog pravnog procesa koji ponekad može potrajati i do dvije godine.

Irska: Amnesty International donacije od Sorosa koristio za promociju pobačaja, pa im prijeti kaznena prijava

Švedska je 2018. godine uvela zakone utemeljene na pristanku i dodatno kazneno djelo „silovanje iz nemara“. Međutim, ostaju nedostaci u sudskoj, forenzičkoj i istražnoj metodi, kao i nedostatak ujednačenosti u pristupu istrazi i kaznenom progonu, budući da je 2017. samo šest posto slučajevi seksualnog zlostavljanja rezultiralo kaznenim progonom.

U Danskoj je tijekom 2017. od 890 silovanja prijavljenih policiji, samo 535 ih je dovelo do suđenja sa samo 94 osude.

Ignorirajući činjenice da je masovni val silovanja u Skandinaviji direktna posljedica masovne imigracije, AI se pored „osuđivanja“ skandinavskih zemalja istovremeno bavi promocijom masovne imigracije u Europu. Pritom bizarni napadi i „osude“ nisu izostale niti kad je u pitanju Hrvatska.