Dvostruka mjerila Zapada po pitanju izraelskog nuklearnog arsenala

Foto: AFP 2018 / Brendan Smialowski

Iranski dužnosnici u više su navrata javno postavili pitanje zašto navodni izraelski nuklearni arsenal nije predmet značajne provjere zapadnih nacija i institucija, dok iranski program mirne nuklearne energije i dalje ostaje pod povećalom. Izrael niti potvrđuje niti poriče posjedovanje nuklearnog oružja.

Zapadne vlade pokazuju sramotne dvostruke standarde kada je u pitanju izraelski sumnjivi status nuklearnog oružja, ustvrdio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

Nažalost, Zapad slijedi vrlo sramotne dvostruke standarde, ne samo da se suzdržava od pritiska na Izrael da se pridruži Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja i razoruža, već i pruža ovom nelegitimnom režimu sve što mu je na raspolaganju za kršenje međunarodnih normi i predstavlja trajnu prijetnju za regiju i svijet”, rekao je glasnogovornik govoreći na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Khatibzadeh je istaknuo da čak i dok sjedi na desecima ili čak stotinama primjeraka nuklearnog oružja, Izrael je odbio pridružiti se Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja ili „bilo kojem drugom međunarodnom regulatornom režimu na ovom području, odbacio je Sporazum o zaštitnim mjerama, te je poznat  kao indiferentan režim u međunarodnom sustavu s obzirom na praksu nuklearnog neširenja“.

Komentar glasnogovornika uslijedio je nakon primjedbi izraelskog ministra obrane Bennyja Gantza u nedjelju koji je tražio hitne sankcije Iranu nakon objavljivanja izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju u kojem je utvrđeno da je Teheran dramatično povećao zalihe visoko obogaćenog urana.

Khatibzadeh i drugi iranski dužnosnici redovito se pitaju zašto SAD i njihovi europski saveznici tako pomno proučavaju iranski program nuklearne energije, pri čemu se zanemaruje izraelski sumnjivi posjed arsenala nuklearnog oružja. Ranije ove godine, iranski veleposlanik u međunarodnim organizacijama u Beču Kazem Gharibabadi upitao je kakvu korist ima Iran od članstva u Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja i strogog provođenja zaštitnog režima IAEA, dok Izrael izbjegava međunarodnu kontrolu i zakone te predstavlja nuklearnu prijetnju na cijeli Bliski istok.