Prije osam godina u svijetu je započela proizvodnja prvog električnog bicikla pokretanog vodikovim gorivim ćelijama. Novi model dobio je i drastično povećanje dometa kretanja na 150 kilometara.

Model nazvan Alpha Bike francuske tvrtke Pragma Industries koristi vodikove gorice ćelije za pogon. Elektromotor ima snagu od 250 Watta i razvijati brzinu od 25 km/h, a punjenje rezervoara od dvije litre bi trebalo trajati samo dvije minute, budući da baterije služe samo kao prijenosnici energije, stoji na stranici proizvođača.

Pragma Industries, koji se inače bavi proizvodnjom gorivih ćelija, bicikl izrađuje u suradnji s drugim kompanijama. Ono što ističu jest da je bicikl namijenjen komercijalnoj upotrebi, umjesto pojedinačnim kupcima.

Turistički najam ili klasični najam je ono za što je bicikl predviđen, ističu iz tvrtke.

Najveća mana bicikla na ovakav pogon trenutno je nedostupnost adekvatnih punionica. Naime, za punjenje vodikovim gorivim ćelijama potrebne su posebne stanice koje putem elektrolize proizvode vodik iz vode.

Većina tehnički intuitivnih osoba zapitat će se zašto se uopće mučiti s problemima korištenja električne energije za proizvodnju vodika, samo kako bi je ponovno pretvorio u električnu energiju i napunio bateriju za pokretanje e-bicikla. Ili zašto bi odabrali gorivo za koje je potrebna skupa stanica za punjenje, koja može primiti samo 35 bicikala dnevno, kada bicikl možete napuniti bilo gdje?

Glavni razlog je učinkovitost bicikla, kako ističu u tvrtki. Koliko je to sve isplativo, pokazat će vrijeme.