E-cigarete oslabljuju imunološki sustav

E-cigarete postaju sve popularnija pušačka opcija, reklamiraju se kao alternativa duhanskim proizvodima i kao pomoć pri odvikavanju od pušenja. No, ne slažu se svi sa onime što se reklamira. Znanstvenici sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini, SAD, kažu kako e-cigarete zapravo oslabljuju imunološki sustav.

Predmet istraživanja bila su tkiva nosnih šupljina pušača, nepušača, i korisnika e-cigareta. Posebno su se fokusirali na stanice epitela koje se mogu naći diljem tijela. Unutar tih stanica, preko 600 gena uključenih u imunološki sustav bili su predmetom analize. Nosni sekret, urin i krv također su se pregledavali. Otkrili su da i pušenje duhana i pušenje e-cigareta ima negativan učinak na gene koji su vezani sa imunološkim sustavom. Zanimljivo, najgori učinak imale su tekućine za e-cigarete koje su sadržavale kemikaliju zaduženu za stvaranje okusa cimeta.

Nekoliko vrsta bijelih krvnih zrnaca, uključujući stanice koje uništavaju tumore i infekcije, također su prestale normalno funkcionirati uslijed prisustva ove kemikalije. Zaključak istraživača jest da bi to potencijalno moglo dovesti i do opasnosti za cijeli dišni sustav, uključujući pluća, međutim, to su za sada samo nagađanja koja bi trebalo pomno istražiti.

Unatoč nedavnom padu prodaje, procjenjuje se da će tržište e-cigareta dosegnuti 21,7 milijardi dolara do kraja 2018. godine. Sve rigoroznija pravila koja se tiču običnih cigareta i duhanskih proizvoda, te sve viša cijena istih, zasigurno su jedan od glavnih razloga eksplozije tržišta e-cigareta. Drugi razlog je percepcija da su one zdravije od običnih cigareta.

Tekućine za e-cigarete ipak mogu sadržavati manji udio nikotina od obične cigarete, stoga mogu biti i manje opasne za stvaranje ovisnosti. A ono što je najvažnija i glavna prednost pred običnim cigaretama jest to da ne sadrže karcinogene produkte kojih ima u običnim cigaretama, ponajprije katran i arsen. Očito je da su i sami znanstvenici duboko podijeljeni po pitanju štetnosti e-cigareta, pošto je nedavna britanska studija ustvrdila kako su one ipak za 95% posto manje štetne od duhanskih cigareta. Međutim kao što je ova posljednja studija pokazala, niti e-cigarete nisu posve bezazlene.