Ebola ostavlja dugotrajne neurološke i psihološke posljedice

extra_large-1464385642-94-ebola-causes-long-term-neurological-and-psychological-problems

Nedavna epidemija ebole uzela je 11.000 života, više od svih prijašnjih epidemija zajedno. Nekih 17.000 stanovnika zapadne Afrike preživjelo je infekciju. Nažalost, nova istraživanja ukazuju na to da većina preživjelih pati od dugotrajnih zdravstvenih problema kao posljedice bolesti.

Uobičajeni simptomi bolesti su povraćanje, proljev, gubitak težine, krvarenja i neurološki problemi. Šest mjeseci nakon originalne infekcije, daleko nakon nestanka simptoma bolesti, dodatni problemi su se pojavili kod mnogih bolesnika. Dvije trećine preživjelih izgubilo je značajno na težini, a polovica ima redovite glavobolje, gubitke pamćenja i depresiju.

Trenutno nije jasno hoće li se ti simptomi povući s vremenom. Dio psihičkih problema može biti vezan sa društevnom izolacijom bolesnika, dok su drugi problemi fizičke prirode uslijed ponajprije oštećenja mozga. Prethodno je već utvrđeno da kod ebole i nakon što simptomi infekcije nestanu, virus ostaje aktivan kao spolno prenosiva bolest. Ebola ostaje aktivna u spermi muških preživjelih bolesnika daleko duže nego što se ranije mislilo – čak do devet mjeseci. Sve to ukazuje na to da je ebola kompleksna bolest sa ozbiljnim posljedicama te vrlo opasna i nakon što epidemija nestane.

Izvor: IFLScience