Egipat je nekoliko dana prije Hamasove akcije upozorio Izraelce na mogućnost napada

SAD su potvrdile da je Egipat upozorio Tel Aviv na mogući predstojeći napad, prema predsjedniku Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma – koji kaže da “nije sasvim siguran” kako su Izrael i SAD “to propustili”.

“Znamo da je Egipat upozorio Izraelce tri dana prije da bi se ovakav događaj mogao dogoditi”, rekao je zastupnik Michael McCaul (R-Texas) u srijedu nakon obavještajnog brifinga iza zatvorenih vrata, prema Wall Street Journalu.

“Ne želim ulaziti previše u tajne detalje, ali upozorenje je dano. Mislim da je bilo pitanje na kojoj je razini.”

McCaul je naizgled potvrdio raniju tvrdnju anonimnog obavještajnog dužnosnika u Egiptu, koji često služi kao posrednik između Izraela i Hamasa.

“Upozorili smo ih da dolazi eksplozija situacije, i to vrlo brzo, i bila bi velika”, rekao je dužnosnik, optužujući Izrael da je “podcijenio takva upozorenja”.

Izrael je to kasnije odbacio kao “potpuno lažnu vijest” – ali samo dio koji se odnosi “da je premijer Benjamin Netanyahu primio poruku unaprijed iz Egipta”, sugerirajući da je mogla biti poslana bez da dođe do čelnika.

McCaul je rekao da će njegov odbor također ispitati zašto američke obavještajne službe također nisu znale za smrtonosni napad da “znamo da je ovo planirano, možda prije godinu dana.”

“Nismo baš sigurni kako nam je to promaklo. Nismo baš sigurni kako je to Izraelu promaklo”, rekao je, prenosi WSJ.