Egipat je optužio Netflix za lažno predstavljanje povijesti odabirom crnkinje da glumi Kleopatru, njegovu najpoznatiju povijesnu osobu, u novoj seriji.

“Kraljica Kleopatra”, koja izlazi 10. svibnja, prikazuje Adele James u glavnoj ulozi, odluka o izboru glumaca za koju div streaminga kaže da je “naklon stoljećima dugom razgovoru o vladarskoj rasi”, ali koju su dužnosnici u Kairu odbacili kao “Očita povijesna zabluda.”

Vladino priopćenje objavljeno u četvrtak označilo je eskalaciju svađe koja je izazvala zahtjeve za otkazivanjem emisije, usred šire rasprave o zastupljenosti u popularnoj kulturi.

Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta ustvrdilo je da dokumentarna priroda priloga “zahtijeva od onih koji su zaduženi za njegovu proizvodnju da istraže točnost i da se oslanjaju na povijesne i znanstvene činjenice”.

Kovanice i statue iz tog vremena prikazuju ženu svijetle puti, u skladu s Kleopatrinim makedonskim i grčkim podrijetlom.

Dr. Mostafa Waziri, glavni tajnik Vrhovnog vijeća za antikvitete, rekao je u izjavi da je pojavljivanje Kleopatre u emisiji “falsificiranje egipatske povijesti i očita povijesna zabluda”.

Dodao je da je njegova pritužba “daleko od bilo kakvog etničkog rasizma, naglašavajući puno poštovanje prema afričkim civilizacijama i našoj braći na afričkom kontinentu koji nas sve okuplja”.

Jedan od najpoznatijih egipatskih arheologa i dva puta ministar za antikvitete, Zahi Hawass, bio je uporan: Kleopatra nije bila crna.

“Ako vidimo kipove njezina oca i brata, nećemo pronaći nikakve dokaze koji podupiru ovu tvrdnju da je bila crna”, rekao je u izjavi.

Hawass je dodao da je Egipat u vrijeme Kleopatrine vladavine vladao Kraljevstvom Kush, također poznatim kao Nubija, u današnjem Sudanu i južnom Egiptu, sa svojom prepoznatljivom crnoafričkom kulturom. “Ali oni nemaju veze s faraonskom civilizacijom”, rekao je.

Egipatska zastupnica Saboura al-Sayyed ovog je tjedna ponovila raniji poziv da se Netflix zabrani u cijeloj zemlji.