Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., čak 680 liječnika prekinulo je radni odnos u Hrvatskoj. Ukupno 458 ih je potvrdilo kako rade u inozemstvu.

U posljednjih godinu dana, radni odnos u Hrvatskoj je prekinulo 136 liječnika, prenosi Poslovni dnevnik. Njih 458 potvrdilo je da radi u inozemstvu, ponajviše u Njemačkoj, Irskoj, Austriji, Švedskoj te Velikoj Britaniji.

Među najčešćim specijalističkim područjima su anesteziologija, interna medicina, opća kirurgija, radiologija i psihijatrija.

Nakon ulaska Hrvatske u EU, čak 1655 liječnika zatražilo je izdavanje potvrda koje služe kao priznanja njihove stručnosti u zemljama EU. Od toga je u posljednjih godinu dana izdano njih 218.

Strane zemlje EU imaju velikih problema s popunjavanjem radnih mjesta u zdravstvu. Tu se ističe primjerice Velika Britanija.

Britanski Državni zavod za javno zdravstvo (NHS) nedavno je objavio ponudu za zapošljavanje nekoliko tisuća liječnika obiteljske medicine. Pritom osim besplatnih priprema za rad u Britaniji nude vrlo stimulativna primanja i primamljive uvjete.

Zanimljivost je da je za pronalazak adekvatnog osoblja zadužena poljska agencija Paragona, koja se i inače bavi sličnim potragama diljem Europe.

Ugovor na neodređeno uz plaću između 70 i 90 tisuća funti godišnje, ali i besplatni tečajevi jezika, dodatno usavršavanje, besplatan smještaj tijekom obuka u kampusima i materijali za učenje, tek su neki od benefita rada novih liječnika u Britaniji.

Agencija pruža čak i pomoć oko pronalaska smještaja, škola i vrtića. Jedini uvjeti preseljenja su – diploma medicinske struke i specijalistički stupanj opće prakse u skladu s direktivama EU, te osnovno znanje engleskog jezika i državljanstvo EU.