Jedan od vodećih svjetskih ekonomista, Gabriel Felbermayer, tvrdi da je, po njegovom mišljenju, ekonomska globalizacija sada gotova kao rezultat rata u Ukrajini.

Gabriel Felbermayr, svjetski poznati ekonomist koji je na čelu Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO), izjavio je da je globalizacija sada gotova zahvaljujući ratu u Ukrajini koji je u tijeku.

Umjesto toga, ekonomist vjeruje da će trenutni ekonomski svjetski poredak biti zamijenjen multilateralnim sustavom, s regijama koje se razdvajaju na različite ekonomske blokove, u kojima dominiraju Zapad, Kina i Rusija.

30 slavnih godina globalizacije je prošlo“, izvještava Der Spiegel kako je rekao nagrađivani ekonomist. „Moramo pokopati ideju globalnog tržišta.

Još od krize financijskog tržišta 2008. i 2009. godine, bilo je jasno da je hiperglobalizacija gotova“, nastavio je. „Najkasnije od ekonomskog rata Donalda Trumpa i sada ruske invazije, bilo je jasno da će nova željezna zavjesa vjerojatno biti spuštena između Zapada i ruske sfere utjecaja.”

Iako je kraj globalizacije već mnogo puta predviđan, Felbermayrovo upozorenje odgovara onima koje su dale druge skupine i organizacije, s ruskim ratom u Ukrajini koji već uzrokuje ozbiljne probleme u međunarodnoj trgovini.