Ekonomski pokazatelji govore da se Njemačka nalazi na pragu recesije

Foto: Reuters / Phil Noble

Sudeći prema posljednjim ekonomskim pokazateljima, Njemačka bi mogla biti na pragu recesije, složila se većina ekonomista nakon neočekivanog pada industrijske proizvodnje i izvoza.

Njemačka industrijska proizvodnja pala je za 1,9 posto u studenog, a ukupna proizvodnja pala je za čak 4,6 posto, što je najveći pad nakon krize iz 2008. godine. Njemački izvoz također je u padu za 0,4 posto, objavila je njemačka vlada.

Njemačka je četvrta ekonomija svijeta, te vodeća ekonomija Europske Unije sa značajnim utjecajem na ostatak europskih gospodarskih i političkih partnera. Potencijalna njemačka recesija za sobom bi tako mogla povući i neke druge zemlje.

Čak i ako knjiga narudžbi za nove poslove izgleda dobro, Njemačka je u drugoj polovici 2018. ozbiljno flertovala s ulaskom u recesiju“, izjavio je ekonomski analitičar Daniel Harenberg s Oxforda.

Pad je zabilježen u svim tržišnim granama, bez iznimaka, proizvodnja je pala za 1,8 posto, dok je najveći gubitak zabilježen kod robe široke potrošnje, te je iznosio 4,1 posto u studenom, a 3,3 posto u listopadu.Današnji podaci su loši i neočekivani. Tehnička recesija njemačke industrije je sasvim izgledna“, poručio je Stefan Schilbe iz HSBC-a.

Njemačka se vjerojatno u drugoj polovici 2018. nalazila u recesiji, jučerašnji podaci pružili su alarmantne dokaze o ozbiljnom usporavaju njemačkog gospodarstva koje su ekonomisti prvotno predvidjeli“, zaključak je analitičara Clausa Vistesena iz Pantheon Macreconomicsa.

Pad njemačke industrijske proizvodnje dogodio se brzo i nenadano, a Vistesen kaže da gotovo da nije vjerovao podacima: „Pad na godišnjoj razini je iznad svega što smo očekivali“, zaključio je Vistesen.