Jedan od najvećih svjetskih centara za istraživanje virusa, smješten u Sibiru, navodno je zahvaćen plamenom nakon što je iznenadna eksplozija potresla tajno postrojenje, poznato po tome da se tamo čuvaju virusi ebole, HIV-a, antraksa i drugih sojeva.

Vatrogasci i spasilačke službe pojurili su u ponedjeljak kako bi odgovorili na požar koji je izbio u Koltsovu, znanstvenom čvorištu nekoliko kilometara od Novosibirska. Situacija je brzo prerasla iz hitne situacije u veliki incident, jer su eksplozija i požar zahvatili ruski istraživački centar za virologiju i biotehnologiju, koji se često naziva i Institut Vector, prenosi RT.

Oglas:

           

Laboratorij je poznat po razvoju cjepiva protiv ebole i hepatitisa, kao i po proučavanju epidemija i općih pitanja koja se odnose na imunologiju. Za vrijeme hladnog rata smatralo se da je centar dio sada već propalog sovjetskog programa biološkog oružja, što znači da se neki od najopasnijih sojeva – uključujući boginje, ebolu, antraks i neke kuge – još uvijek čuvaju u zgradi instituta.

S tim u vezi, lokalna podružnica Ministarstva za hitne slučajeve brzo se odazvala pozivu i poslala 13 vatrogasnih vozila i 38 vatrogasaca koji su ušli u zgradu šesterokatnice nekoliko minuta nakon dolaska.

Požar je lociran i brzo ugašen na četvrtom katu gdje su se izvodili neki „građevinski radovi“.

Izvješća lokalnih vlasti bila su upadljivo detaljna, a razni izvori sugerirali su da je eksplozija plina izazvala požar na gradilištu. Jedan građevinski radnik zadobio je opekline na nogama i prevezen je u bolnicu na liječenje.

Gradonačelnik Koltsova je sa svoje strane uvjeravao javnost da na tom području nema ispuštanja opasnih tvari. Ipak, uzrok eksplozije ostaje nepoznat i pokrenuta je istraga.