Las Vegas je tijekom dvadesetog stoljeća postao jedan od najvećih i najpoznatijih zabavnih centara u SAD-u i svijetu, štoviše stekao je kultni status grada poroka i hedonizma. No unatoč tome, vjerojatno će vas začuditi da je jedna od glavnih atrakcija Las Vegasa tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća bilo nešto sasvim nevjerojatno, što nije imalo niti s poker automatima niti raskalašenim zabavama. Naime, Las Vegas je nekoć bio poznat i po tome što je svoje posjetitelje mamio pogledom na detonacije nuklearnih bombi u obližnjoj pustinji Nevade, te je to čak reklamirao kao turističku ponudu.

Iako danas znamo kolika opasnost prijeti od nuklearnog zračenja, u ono vrijeme mnogi su to vidjeli kao poslovnu priliku. Nuklearne eksplozije postale su turistička atrakcija.

Las Vegas se početkom pedesetih godina potpuno prepustio svojem nuklearnom ludilu, na svakom koraku reklamirali su se prikazi nuklearnih eksplozija, organizirala su se natjecanja Miss Atomic Bomb, a posebna atrakcija bile su večernje zabave s pogledom na užareno nebo i nuklearnu gljivu koja se diže u daljini obzora.

Unatoč zabavi, stanovnici i posjetitelji bili su svjesni opasnosti koja se nalazi pored njih. Upravo ta podvojenost ličnosti bila je oličenje Las Vegasa. Allen Palmer, izvršni direktor muzeja National Atomic Testing Museum, objasnio je kako su ljudi bili fascinirani veličanstvenom svjetlošću eksplozije i nuklearnom gljivom, fascinirala ih je ideja otkrivanja tajne atoma, no istovremeno osjećao se prikriveni strah, jer nalazili su se ipak relativno blizu svega toga. A pod blizu misli se na 100 kilometara koliko je iznosila udaljenost Las Vegasa od testnog poligona u pustinji. U to vrijeme testiranje se vršilo na otvorenom, iznad razine zemlje, te je bila sreća što nije došlo do širenja radijacije zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Kraj ovakvoj turističkoj ponudi došao je tek 1963. godine, uoči kubanske raketne krize, nakon što je vlastima postalo jasno da su testiranja nuklearnog oružja na otvorenom ne samo opasna, već i previše provokativna. Nakon toga se većina testiranja provodila na podzemnim lokacijama.

Autor: Ivica Mandekić