Nakon što su društvene mreže Twitter i Facebook odlučile ukloniti veće „konzervativne“ face sa svojih platformi, a mreža Parler je uklonjena s Google Playa i Apple Storea, platforma GAB doživjela je eksplozivni rast broja novih korisnika.

Twitter i Facebook trajno su ukinuli račune Donalda Trumpa, dok je Amazon ukinuo hosting društvenoj mreži Parler čiju su aplikaciju sa svojih platformi uklonili Google Play i Apple Store.

No, taj potez rezultirao je drastičnim rastom popularnosti GAB-a koji postoji od 2016. i zasad još uvijek tolerira iznošenje svih oblika razmišljanja, ali bez poziva na nasilje.

GAB je postao kontroverzan ponajviše zbog takozvanog „rasističkog“ sadržaja i zbog toga što osnivač platforme Andrew Torba odbija „određivati što je govor mržnje, a što ne.

Veliki broj bivših korisnika Twittera i Facebooka tako je prešao na GAB. Prema tvrdnjama Torbe od subote, svakog sata na GAB dolazi preko 10.000 novih članova.

Za razliku od Parlera, GAB ima vlastite servere, pa mrežu mogu ukinuti samo sami. Ova mreža također se financira putem donacija korisnika mreže i elektroničke pošte, a nudi također i besplatni preglednik te poseban modul za slobodno komentiranje medijskih napisa Dissenter.

No, nagla navala rezultirala je i velikim prometom što je znatno usporilo mrežu. Torba je u srijedu naveo da će nabaviti nove servere.

Spomenuti giganti tvrde da je prisutnost Trumpa na njihovim platformama dovela do rizika od nasilja, budući da je pet osoba smrtno stradalo u neredima na Capitol Hillu. Ironično, iste platforme nisu se bunile, već podržavale višemjesečno divljanje, pljačku i palež koje su izazivali pristaše crnačkog rasističkog pokreta Black Lives Matter.

Iako se na GAB-u mogu naći pozivi na nasilje, politika mreže je da se takvi pozivi također prijavljuju i uklanjaju jer ne samo da su protivni zakonima, već su besmisleni te narušavaju stvarni smisao slobode govora.

GAB je 2019. zabranio bilo kakve oblike pornografije, a bilo je već i ukidanja računa osoba i skupina koje su se bavile bilo kakvim nezakonitim aktivnostima. Torba inzistira da su na GAB dobrodošli korisnici „svih rasa, vjera, ideologija i vjerovanja.