Ekstremistički borci za prava životinja verbalno su napadali slijepe ljude zbog toga što koriste pse vodiča, tvrdeći da labradori trebaju „slobodno trčati u poljima“.

Nekoliko slijepih osoba ovog tjedna je ispričalo škotskom mediju STV kako su bili mete verbalnih napada ekstremističkih boraca za prava životinja.

Jonathan Attenborough, koji je izgubio vid prije pet godina, rekao je škotskoj televiziji da je dva puta verbalno napadnut dok je bio vani sa svojim „stalnim suputnikom“, psom po imenu Sam.

Incident u hotelskom baru u Portsmouthu bio je vrlo agresivan“, rekao je 30-godišnjak. „Žena je prišla meni i mom prijatelju, drugom vlasniku psa vodiča, da nam kaže da je aktivistica za prava životinja i da smo okrutni. Unosila nam se u lice i učinila nam se vrlo neugodnom.

Bio sam jako zaprepašten. Pokušao sam s njom razgovarati, ali ona nije slušala. Činilo se da je baš bijesna.

Dr. Amit Patel, prijatelj Attenborougha i također vlasnik psa vodiča, ispričao je istu stvarUNILAD-u, rekavši je da je žena sugerirala da su on i gospodin Attenborough jednako loši kao i ljudi koji organiziraju borbe pasa.

Patel je izjavio da su se stvari pogoršale u proteklih pola godine. Objasnio je da su od dijeljenja svog iskustva i drugi vlasnici pasa vodiča, kao i oni koji posjeduju medicinske pse za otkrivanje i sluh, također bili izloženi zlostavljanju od ekstremističkih boraca za prava životinja.

Attenborough je ispričao još jedan incident u kafiću u Edinburghu, kada mu je čovjek rekao da „ne bi trebao imati psa vodiča“.

Rekao je da psi trebaju slobodno trčati u poljima. Prvo sam mislio da se šali,“ rekao je.

Njegov škotski kolega Robert Meikle iz Glasgowa, također je imao sukob s aktivistom za prava životinja koji mu je prigovorio zato što ima pomoćnog psa koji mu omogućuje da živi punim i normalnim životom.

Meikle je rekao da je u srpnju 2018. njemu i njegovoj trogodišnjoj crnoj laboratorici Winnie prišao aktivist i pitao ga „zašto misli da je moralno imati psa vodiča“.

Zbog mnogo toga se oslanjam na Winnie. Značajno je poboljšala moje povjerenje i moram reći, s psima vodičima, a posebno s Winnie, mislim da ne bih bio ovdje bez njih“, rekao je.

Tim Stafford, iz dobrotvornog udrugePsi vodiči, rekao je za Daily Mail: „Uvijek nam je izuzetno žao kada čujemo kada vlasnik psa vodiča naiđe na neprijateljstvo i pružit ćemo podršku na svaki mogući način.

Srećom, ovi su slučajevi vrlo rijetki. Dobrobit naših pasa apsolutno je najvažnija i oni su uzgajani i trenirani s velikom pažnjom.