Ekstremna razina radioaktivnog zračenja u Fukushimi ponovno podigla uzbunu

Objavljeno:

Nuclear Regulatory Commission/Flickr

Rekordno visoka razina radioaktivnog zračenja u reaktoru 2 u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, dosegla je brojku od 530 siverta po satu – dovoljno da ubije bilo koga u par minuta. To je ujedno i najveća izmjerena razina radioaktivnog zračenja od otapanja jezgre u ožujku 2011., nakon što je područje pogodio potres, a elektrana je dodatno oštećena tsunamijem.

Očitanja zračenja stručnjaci su proglasili „nezamislivim“, a dovoljno su visoka da unište robote nakon dva sata njihova rada.

Prema službenom izvještaju Tepco-a, tvrtke u čijem je vlasništvu elektrana, očitanja radijacije izvršena su u blizini ulaza u reaktor. To znači da je jedan dio nuklearnog goriva vrlo vjerojatno iscurio iz reaktora.

Usporedbe radi, 530 siverta dovoljno je da ubije bilo koju osobu uslijed najkraćeg mogućeg izlaganja. Prethodna mjerenja pokazivala su mnogo manju razinu zračenja, od 73 siverta.

Prema riječima stručnjaka, doza od 1 siverta može dovesti do gubitka kose, neplodnosti i drugih oboljenja. Kratko izlaganje dozi od 4 siverta ubilo bi 50 posto ljudi unutar jednog mjeseca, dok bi 10 siverta ubilo svakoga unutar tri tjedna.

Neki navodi kažu kako je mjerenje dosta nepouzdano, budući da korištena tehnika ima točnost plus-minus 30 posto. Međutim, u tom slučaju najniža razina zračenja iznosi oko 370 siverta po satu, dok je moguća najveća razina čak 690.

Roboti korišteni za mjerenja načinjeni su da izdrže zračenje od 1000 siverta, ali to ujedno znači da ne mogu raditi dulje od dva sata unutar reaktora.

Ovakva očitanja znače i upitnost mogućnosti planiranih popravaka elektrane.

Izvor: Science Alert, Tribun

Povezani članci

Posljednje objavljeno